Noutăți

Spania – cea mai sănătoasă națiune. România nu prinde top 50.

Conform unui clasament realizat de Bloomberg (”Bloomberg Healthiest Country Index”), Spania a obținut în 2019 prima poziție și a fost declarată cea mai sănătoasă țară din lume.

Au fost luați în considerare factori precum speranța de viață, obezitate, comportamente adictive, calitatea aerului și a apei. Datele au fost colectate de la 3 dintre cele mai importante organizații mondiale: Națiunile Unite, Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății.

Dintre cele 169 de țări implicate în studiu, România nu prinde nici un loc în primele 50 de țări.

Mai jos puteți urmări un mic videoclip realizat de World Economic Forum referitor la primele 5 clasate ale Indexului Bloomberg pentru cele mai sănătase țări din lume.

Influența dietei mediteraneene

Bloomberg Healthiest Country Index evaluează cele 169 de ţări pe baza unor variabile precum durata de viaţă şi impune penalităţi pentru riscurile la adresa sănătăţii precum fumatul şi obezitatea. De asemenea, sunt luate în considerare factorii de mediu precum accesul la apă curată şi salubritate. Spania are cea mai mare speranţă de viaţă la naştere în rândul statelor din Uniunea Europeană, iar la nivel global este depăşită doar de Japonia şi Elveţia.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Washington, până în 2040 Spania ar urma să aibă cea mai mare speranţă de viaţă din lume, aproape 86 de ani, urmată de Japonia, Singapore şi Elveţia. ‘Asistenţa medicală primară este asigurată de furnizorii publici, medicii de familie specializaţi şi asistente, care oferă servicii preventive copiilor, femeilor şi pacienţilor în vârstă precum şi îngrijire pacienţilor în stare cronică‘, se arată în analiza realizată în 2018 de European Observatory on Health Systems and Policies, care menţionează un declin în ultimul deceniu al bolilor cardiovasculare şi a deceselor din cauza cancerului.

Cercetătorii susţin că obiceiurile alimentare ar putea oferii unele indicii cu privire la starea de sănătate a locuitorilor Spaniei şi Italiei, în condiţiile în care ‘dieta mediteraneană, completată cu ulei de măsline şi nuci, duce la o incidenţă mult mai mică de boli cardiovasculare chiar decât cea asociată cu o dietă bazată pe grăsimi reduse‘, arată un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universităţii din Navarra. În schimb, în America de Nord, Canada se plasează pe locul 6 la nivel mondial, depăşind cu mult SUA şi Mexicul, care au căzut pe locurile 35 respectiv 53. Ce ar trebui să conțină dieta noastră zilnică? Citiți articolul nostru despre sfaturi pentru o alimentație săntoasă.

Supradozele și suicidul

Speranţa de viaţă în SUA este în scădere din cauza deceselor provocate de supradoza de medicamente şi cazurilor de suicid. Cuba se plasează cu cinci locuri în faţa SUA, fiind singura ţară din categoria celor nu au un venit ridicat care se plasează atât de sus. Coreea de Sud a urcat şapte poziţii până pe locul 17 în timp ce China, ţară cu 1,4 miliarde de persoane, a urcat trei poziţii până pe locul 52.

Speranţa de viaţă în China urmează să o depăşească pe cea din SUA până în 2040, potrivit Institute for Health Metrics and Evaluation. La coada clasamentului sunt economiile din Africa sub-sahariană, care ocupă 27 din 30 cele mai nesănătoase ţări. Haiti, Afganistan şi Yemen sunt celelalte trei. Mauritius este cea mai sănătoasă ţară din Africa sub-sahariană, ocupând locul 74 la nivel global.

 

Surse: WeForum, DCNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button