Cred sau Știu?

Ce efecte au fazele Lunii asupra sănătății?

Se spune ca Luna a tinut sub observatie Pamantul aproape mai mult decat oricine si trebuie sa fi fost martora la toate fenomenele si evenimentele care au avut loc pe aceasta planeta. De asemenea, satelitul natural al Pamantului a fascinat intotdeauna mintile umane. De-a lungul veacurilor, oamenii s-au inchinat la Luna ca la o zeitate importanta ce are influenta asupra vietii si sanatatii lor, dar au si studiat-o si au incercat sa prezica directia vietii prin intermediul ei.

Fascinatia pentru Luna este continua, iar oamenii chiar au reusit sa ajunga pe aceasta, misiunea Apollo 11 reprezentand un adevarat eveniment istoric. Pana acum 12 persoane au pasit pe Luna, dar interesul continua si in zilele noastre, NASA facand noi planuri prin care doreste sa trimita un alt echipaj uman pe Luna in 2024.

Luna influenteaza viata pe Pamant si mecanismele naturale intr-un mod care trebuie sa fi parut natural acum sute si mii de ani. De exemplu, in timpul Lunii pline, coralii elibereaza oua si gameti intr-o adevarata frenezie reproductiva. De asemenea, atractia gravitationala dintre Pamant si Luna provoaca mareea, adica o oscilatie ciclica a nivelurilor marilor si oceanelor.

Deoarece Luna influenteaza astfel de mecanisme pe Pamant, oamenii au crezut, de asemenea, ca aceasta poate afecta diferite aspecte ale sanatatii fizice si mentale. Acest articol are scopul de a prezenta cate dintre efectele Lunii asupra oamenilor sunt adevarate si in ce masura.

Luna si ciclul menstrual

Multe persoane asociaza ciclurile menstruale cu ciclurile Lunii si chiar sunt convinse ca exista o forma de sincronicitate intre fazele acesteia si menstruatia feminina. O multitudine de site-uri web si aplicatii pentru telefoanele inteligente au scopul de a ajuta femeile sa urmareasca fazele Lunii sau sa isi sincronizeze complet menstruatiile cu acestea. De asemenea, exista chiar si sfaturi prin care se doreste maximizarea sanselor ca o femeie sa ramana insarcinata, luand in considerare anumite aspecte astronomice.

Cercetatorii isi pun intrebari cu privire la influenta exacta a satelitului natural al Pamantului asupra menstruatiei si fertilitatii, dar acestea sunt departe de a fi solutionate. Corelatia dintre ciclul menstrual si fazele Lunii este oarecum facuta pe baza faptului ca, in medie, un ciclul menstrual dureaza 28 de zile, ceea ce inseamna aproximativ un ciclu lunar. Miscarea de revolutie a Lunii in jurul Pamantului sau perioada orbitala este de 27 de zile, 7 ore si 43 de minute, iar perioada sinodica a Lunii este de  29 de zile, 12 ore si 44 de minute.

In anii `70-`90, diverse mici studii au sugerat ca menstruatiile si fazele de ovulatie ale femeilor echivaleaza cu cresterea si descresterea Lunii. Unele dintre aceste studii au gasit, de asemenea, corelatii intre fazele Lunii si anumite modificari ale nivelurilor de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea ciclurilor somn-veghe si a fazelor ciclului menstrual.

In 2005, o cercetare care s-a bazat pe un mic lot de studiu din Nepal a indicat faptul ca femeile ale caror faza de ovulatie a coincis cu Luna plina si care au ramas insarcinate in timpul Lunii pline, au avut mai multe sanse de a naste copii de sex masculin. In schimb, femeile care au conceput copii inainte de Luna plina au avut mai multe sanse de a naste fete.

Cu toate acestea, cele mai multe cicluri menstruale au putine sanse de a se sincroniza cu anumite faze lunare, cu exceptia cazurilor in care sunt coincidente. Ciclurile menstruale pot avea durate variate, de la 21 la 35 de zile, iar durata lor se poate schimba odata cu varsta si fluctuatiile hormonale.

Prin intermediul unui studiu retrospectiv de peste 1 an s-au analizat 74 de femei de varsta reproductiva si s-a ajuns la concluzia ca Luna nu are nimic de spus in ceea ce priveste ciclurile menstruale. Astfel, acest studiu nu a gasit corelatii importante intre menstruatie, fertilitate si fazele Lunii.

Luna si somnul

Conform unor credinte populare, Luna plina perturba somnul si face ca oamenii sa fie mai predispusi la insomnie. De asemenea, este bine inradacinata ideea ca Luna ar putea influenta astfel de aspecte intime ale vietii unei persoane. Si in acest caz parerile sunt impartite, iar dovezile nu sunt abundente si se bazeaza in principal doar pe studii de dimensiuni mici. Totusi, se pare ca Luna plina afecteaza calitatea somnului unei persoane.

Un studiu de specialitate realizat in 2014 a evaluat calitatea somnului a 319 participanti in diferite faze ale Lunii. Acest studiu a descoperit ca in timpul Lunii pline, participantii au avut un somn de o eficienta mai scazuta. Majoritatea indivizilor din lotul de studiu au ramas treji sau au avut un somn alterat in noaptea respectiva.

Un alt studiu a implicat 17 voluntari sanatosi cu varste de 20-31 de ani si 16 voluntari sanatosi cu varste intre 57 si 74 de ani. Acestia au fost de acord sa doarma in camere fara ferestre, intunecate, pe o perioada de 3,5 zile. In acest timp, cercetatorii au masurat modificarile structurii somnului, a activitatii cerebrale din timpul dormitului, dar si nivelurile de melatonina si cortizol.

In urma analizarii rezultatelor s-a constatat ca in perioada imediat de inainte sau dupa Luna plina, participantii au adormit mai greu cu aproximativ 5 minute. De asemenea, somnul lor a fost mult mai precar decat de obicei, iar nivelurile de melatonina au scazut atunci cand era Luna plina. Specialistii nu au putut explica aceste modificari prin expunerea la lumina lunii, deoarece participantii au dormit in medii intunecate si controlate.

Ciclul lunar pare sa influenteze somnul uman, chiar si atunci cand nu se vede Luna sau cand oamenii nu cunosc in ce faza este aceasta. Lucrul acesta este interesant si promitator, dar mai sunt necesare studii suplimentare.

Luna si sanatatea mintala

Multe persoane considera ca Luna influenteaza starea de spirit si sanatatea psihiatrica, dar ridica si nivelul de agresivitate al oamenilor. In folclor, Luna plina poate declansa metamorfoza de la om la varcolac, o creatura mitica si care este cunoscuta pentru bestialitatea si ferocitatea sa.

Un studiu din 1984 a sugerat ca rata criminalitatii a fost mai mare in noptile cu Luna plina, autorii afirmand ca acest efect a fost produs de atractia gravitationala a lunii. Totusi, exista si cercetari mai recente care sa coreleze Luna plina cu diferite tulburari psihice si psihiatrice. De exemplu, un studiu din 2009 a sugerat ca spitalele de psihiatrie au internat mai multe persoane in timpul Lunii pline decat in celelalte zile. Acest studiu a fost unul de dimensiuni reduse, analizand inregistrarile a 91 de pacienti cu tulburari de comportament agresive. 23% dintre aceste internari au avut loc in timpul Lunii pline.

Cu toate acestea, alte cercetari au contrazis ideea ca Luna plina face ca oamenii sa aiba mai multe sanse sa se raneasca pe ei insisi si pe ceilalti. Un studiu din 1998 nu a descoperit relatii semnificative intre fazele Lunii si cresterea comportamentelor violente. De asemenea, in anul 2019 s-au analizat datele a 17966 de pacienti psihiatrici, dar fara a se regasi legaturi intre agresivitate si fazele Lunii.

Anumiti cercetatori afirma ca anumite credinte cu privire la Luna si agresivitate nu au baze rationale, ci se bazeaza mai mult pe anumite dorinte primordiale de a se crede ca omenirea nu este responsabila in mod direct de propriile greseli comportamentale. Totusi, si in acest caz mai sunt necesare cercetari suplimentare.

Bibliografie:

Maria Cohut, Can the moon really influence your health?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326012.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button