AlimentațieNoutăți

Glutenul nu provoacă simptome digestive la persoanele sănătoase!

Consumul de alimente care conțin gluten nu cauzează simptome gastrointestinale la persoanele sănătoase (fără boală celiacă sau alte tulburări legate de intoleranța la gluten). Aceasta este concluzia unui studiu dublu-orb randomizat publicat în ediția de Septembrie a jurnalului Gastroenterology.

Ținem să menționăm că studiile de tip randomizat dublu-orb reprezintă unele dintre cele mai bune și eficiente metode de cercetare. Ele oferă, alături, de revizuirile sistematice și meta-analizele, concluzii pertinente și bazate pe dovezi în ceea ce privește relația cauză-efect.

”Acesta este primul studiu randomizat dublu-orb care demonstrează faptul că produsele care conțin gluten din făină nu generează simptome în voluntarii sănătoși.

Rezultatele susțin ideea cum că glutenul nu provoacă simptome la persoanele sănătoase care nu au o susceptibilitate fiziologică la consumul de gluten.”

Statisticile arată că doar aproximativ 1% din populație suferă de boală celiacă sau intoleranță la gluten.

Acest studiu se adresează concepției populare conform căreia glutenul este nesănătos, chiar și pentru cei care nu sunt diagnosticați cu boală celiacă sau intoleranță/sensibilitate la gluten non-celiacă.

Cercetătorii îndeamnă persoanele care doresc să înceapă o dietă fără gluten să se testeze pentru boala celiacă înainte de a începe dieta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button