Studiu: bărbații slăbesc mai rapid decât femeile

0
Un studiu publicat în jurnalul Diabet, Obezitate și Metabolism arată modul în care diferă procesul de slăbire între bărbați și femei.  Pe scurt, 2200 de adulți supraponderali au fost incluși în studiu, toți cu prediabet. Timp de 8 săptămâni, ei au urmat o dietă restrictivă caloric (800 calorii).  Rezultate: Bărbații au dat jos cu 16% mai multe kilograme, au avut o frecvență cardiacă mai scăzută și mai puțină grăsime corporală, având astfel un risc mai scăzut pentru diabet decât femeile. 

Impactul dietei hipocalorice

Restricția calorică bruscă a avut și niște consecințe negative asupra sănătății femeilor din studiu:
  • au scăzut nivelul de HDL (colesterol bun)
  • s-a redus semnificativ densitatea minerală osoasă
  • au existat reduceri ale masei totale de tesut slab (Lean Body Mass), care poate incetini metabolismul
  • proporție destul de mică de grăsime viscerală pierdută. Pierderea primară de grăsime a fost la nivelul șoldurilor și coapselor

Explicații

Acest studiu nu aduce nimic nou în datele pe care le aveam înainte despre fiziologia masculină și feminină. El doar confirmă faptul că bărbații sunt construți să piardă grăsime mai rapid, datorită ratei crescute a metabolismului.  Un factor important aici ar fi masa totală de țesut slab/non-gras (Lean Body Mass). Bărbații au acest indice mai crescut în mod natural, ceea ce face ca metabolismul să fie mai rapid și numărul de calorii pierdute mai mare.  Se știe că bărbații au un metabolism bazal mai crescut (cantitate mai mare de energie necesară pentru intreținerea funcțiilor vitale ale corpului în repaus). Așadar, ei au nevoie de un consum mai mare de calorii față de persoanele de sex feminin, iar problema cea mai mare a acestui studiu a fost că ambele tabere au consumat același număr de calorii. Astfel, bărbații din start au fost ”avantajați” în ceea ce privește deficitul caloric, iar scăderea în greutate s-ar fi putut pune numai pe seama acestui fapt.  Nu lăsa acest studiu să te descurajeze. O greutate optimă aduce un mare plus sănătății tale, iar efortul de a slăbi nu va fi lăsat nerăsplătit.

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, alături de mișcare zilnică e rețeta cea mai simplă și cea mai eficientă pentru a-ți menține o greutate corporală normală.

Source There’s Now Scientific Proof: Men Lose Weight More Quickly Than Women
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept