10 sfaturi eficiente pentru slăbit
În acest articol vom prezenta câteva sfaturi pentru slăbit oferite de Dr. McGonigal în cartea ”Știința Puterii voinței”.
Nu abandona războiul
Chiar dacă acum nu ai scăzut prea mult sau nu ai scăzut deloc în greutate, nu abandona războiul. Victoriile sunt pentru cei care continuă să creadă că ele sunt posibile, în ciuda înfrângerilor. Victoriile au de-a face în mod esenţial cu mentalitatea noastră.
Hrăneşte şi antrenează muşchii voinţei.
Modul de funcţionare al voinţei este asemănător cu cel al unui muşchi. Cu cât lucrezi mai mult la dezvoltarea ei, cu atât mai bine o poţi integra în viaţa ta. Este indicat să începi cu fapte mici de voinţă înainte de a încerca să le atingi pe cele mai dificile.
Poate că aşteptările de a da jos 15 kilograme au fost exagerate. Ideal ar fi să-ţi regândeşti hotărârea şi să te orientezi spre o schimbare mai mică – 5 kilograme de exemplu – dar care să se potrivească cu obiectivul mare, şi începe acum din nou.
Leagă obiectivul scăderii în greutate de un alt obiectiv pe care ţi-l doreşti cu adevărat
Poate nunta ta sau a altcuiva, poate un alt eveniment, oricum nu un obiectiv pe care altcineva şi-l doreşte pentru tine sau un obiectiv pe care crezi că ar trebui să ţi-l doreşti. Alege un obiectiv pozitiv, care vine cu adevărat din interiorul tău şi care contribuie la ceva important în viaţă.
Voinţa este contagioasă.
Găseşte un model de voinţă – cineva care a realizat deja ceea ce ţi-ai propus să faci și tu. De asemenea, încearcă sâ te înconjori de membri ai familiei, prieteni sau grupuri care te pot sprijini. De regulă, schimbarea nu se face de unul singur.
Asigură-te de victorie în prima parte a zilei.
Trebuie să ştii că oamenii au o putere de voinţă mai mare atunci când se trezesc şi, treptat, pu terea voinţei scade pe parcursul zilei, pe măsură ce oboseşti. Aşa că încearcă să faci ce e nevoie – de exemplu, exerciţiu fizic – în prima parte a zilei.
De asemenea, repartizează mesele cele mai consistente dimineaţa şi la amiază, apoi, seara, fii vigilent, căci obiceiurile rele se pot întoarce.
Hotărăşte-te să aplici principiul toleranţei zero în două domenii:
- Nu consuma nimic (decât apă) după o anumită oră, să zicem ora 7 p.m.
- Elimină total, pentru trei sau şase luni, anumite alimente tip bombă calorică. Asemenea alimente ar fi: băuturile îndulcite cu zahăr, de tip Coca-Cola, Sprite etc., ciocolata, patiseriile şi prăjiturile făcute cu fâină albă şi margarină
Ţine cont de faptul că stresul şi voinţa sunt incompatibile.
De fiecare dată când suntem stresaţi, ne e mai greu să ne manifestăm voinţa. Potrivit lui McGonigal, „răspunsul luptă-sau-fugi inundă organismul cu energia de a acţiona instinctiv şi fură această energie din zone ale creierului în care e nevoie de aceasta pentru a lua decizii înţelepte.
De asemenea, stresul te încurajează să te concentrezi pe obiective şi rezultate imediate, pe termen scurt, dar autocontrolul îţi cere să ai în vedere şi imaginea de ansamblu.”
Rezultatul? „Să înveţi cum să controlezi stresul mai bine este unul din cele mai importante lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi voinţa.”
Când eşti stresat, ieşi la o plimbare. Chiar şi o plimbare de cinci minute pe afara poate reduce nivelul de stres, îţi poate îmbunătăţi dispoziţia şi te poate ajuta să reumpli rezervele de voinţă.
Somnul e sfânt – aplică principii toleranţei zero la lipsa de odihnă
Deficitul de somn (mai puţin de 7-8 ore pe noapte) are rezultate dezastroase. O noapte nedormită sau cu un somn de doar 3-4 ore are efecte asemănătoare consumului de alcool în ce priveşte scăderea nivelului de autocontrol.
Cortexul prefrontal pierde controlul asupra regiunilor creierului care produc poftele. Studiile arată că şi doar o oră de somn în plus în fiecare noapte (opt ore ar fi ideal) îi ajută pe dependenţii de droguri care sunt în recuperare să evite recidiva. Cu siguranţă că te va ajuta să rezişti în faţa unei gogoşi sau a unei ţigări.
Alimentaţia sănătoasă joacă un rol esenţial.
Adoptarea unei alimentaţii bazate mai mult pe fructe şi legume, o alimentaţie bazată pe alimente de origine vegetală, mai puţin procesate, face ca energia şi nutrienţii să fie mai disponibili creierului şi poate îmbunătăţi fiecare aspect al puterii voinţei, de la a birui amânarea până la respectarea hotărârilor de sfârşit de an.
Cercetările arată că a fi conştient de sine te ajută să te autocontrolezi
Poate că nu e o idee rea să-ţi pui oglinzi în bucătărie sau sufragerie (undeva unde să te vezi când mănânci) și să lipești o oglindă și pe frigider. De asemenea, poţi aşeza o oglindă şi lângă televizor.
De ce? Oglinzile atrag atenţia către sine şi de aceea ne amintesc de obiectivele, valorile şi idealurile noastre.
Brian Wansink a scris o carte despre acest subiect, numită Mindless Eating. Dacă mănânci în timp ce te uiţi la televizor sau în timp ce eşti angajat într-o conversaţie cu alte persoane, eşti mai puţin atent la ce mănânci şi astfel e posibil să nu observi cât de mult mănânci. În acest caz, oamenii au tendinţa să consume orice le este pus în faţă. Ei mănâncă până termină mâncarea din farfurie.
Pentru rezultate mai bune, mănâncă singur sau cu alţii în faţa unei oglinzi. Probabil că acesta nu este un lucru plăcut, dar îţi va atrage atenţia constant la cât consumi şi îţi va aminti de intenţia ta de a evita excesul.