Fructele și legumele de toamnă, ”medicamente” de sezon!
Fructele și legumele sunt surse excelente de substanțe nutritive, cu atât mai mult cele de sezon. Nutrienții din compoziția lor, cum ar fi vitaminele, mineralele, fibrele și antioxidanții aduc o serie de beneficii importante organismului.
De aceea, produsele din aceste grupe alimentare sunt elemente de bază într-o dietă sănătoasă și ”medicamente” pentru trup și suflet. Descoperă superalimentele sezonului de toamnă sau așa-numitele legume și fructe „medicament” de toamnă, precum și beneficiile lor pentru sănătate.
Fructele și legume de toamna
Toamna vine însoțită de o explozie de gusturi unice. Cele mai populare fructe și legume care pot fi consumate în acest sezon sunt:
- Perele;
- Merele;
- Strugurii;
- Smochinele
- Cătina;
- Prunele;
- Gutuile;
- Morcovii;
- Cartofii dulci;
- Dovleacul;
- Dovlecelul;
- Cruciferele (varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles);
- Sfecla roșie;
- Prazul;
- Ardeii;
- Țelina;
- Vinetele.
Toate aceste fructe și legume intens colorate pot fi consumate ca atare, în stare crudă sau preparată termic. Ele pot fi adăugate în numeroase preparate culinare.
Spre exemplu, poți adăuga legumele în tocănițe, ciorbe, supe cremă, piureuri, salate, garnituri pregătite în cuptor sau tigaia antiaderentă (legume sotate simple sau în combinație cu orez brun, quinoa, hrișcă, paste integrale, noodles, cuș-cuș).
De asemenea, poți lua în considerare rețetele de chiftele cu legume la cuptor (cum ar fi cele din conopidă, broccoli sau dovlecel), burger vegetal făcut în casă, lasagna cu legume sau diferite tipuri de piureuri, cum ar fi cel de sfeclă, cartof dulce și morcov, informează știrileprotv.ro.
Fructele, în schimb, pot fi adăugate crude direct în terciul de ovăz sau budinca de chia. Le mai poți prepara în blender, sub formă de smoothie (simplu sau alături de nuci/semințe) sau le poți tăia cubulețe pentru a pregăti o salată de fructe gustoasă. Mai mult decât atât, acestea pot fi un ingredient excelent și în rețetele dietetice de prăjituri, cum ar fi budincă de ovăz, brioșe și tarte din făină integrală.
Aceste fructe și legume sunt bogate în substanțe nutritive și sărace în calorii, fiind elemente-cheie ale unei diete sănătoase. Acestea sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Totuși, este de preferat să le achiziționezi de la producători locali de încredere.
De ce merită să consumi alimente de sezon:
Sunt proaspete: Timpul de la recoltare până la vânzare este scurt, iar astfel, poți fi sigur că legumele și fructele de sezon sunt proaspete;
Mai bogate în nutrienți: Tocmai pentru că au fost culese recent, acestea au un profil nutrițional mai bogat. Cu cât durata de depozitare și transportare a fructelor și legumelor crește, cu atât se pierd cantități mai mari din substanțele nutritive;
Sunt mai gustoase: Datorită faptului că sunt proaspete și mai bogate în nutrienți, fructele și legumele de sezon sunt mai gustoase decât cele nespecifice anotimpului.
În plus, versatilitatea lor îți permite să îți diversifici meniul zilnic cu o mare varietate de preparate culinare.