Alimentație

9 beneficii ale consumului de prune pentru organism

Știați că prunele nu sunt doar delicioase, ci și benefice pentru sănătate? Prunele sunt de fapt din aceeași familie cu caise, piersici și nectarine, dar aici se termină asemănările. De fapt, prunele oferă mult mai multă varietate decât oricare dintre celelalte fructe cu sâmburi din arborele lor genealogic. Când vine vorba de dimensiune și culoare, prunele pot fi violete, galbene, portocalii și roșii și pot fi mari sau mici.

Beneficii ale consumului de prune

Cu mii de ani în urmă, prunele au fost cultivate pentru prima dată în China. De acolo, au ajuns în Japonia, SUA și anumite zone ale Europei. În prezent, la nivel global, există peste 2000 de soiuri de prune cultivate în toată lumea. Acest fruct s-a bucurat de aprecierea oamenilor prin gustul aromat, dar și prin numeroasele beneficii pe care le are asupra organismului uman.

1. Scăderea tensiunii arteriale

Potrivit unui studiu din 2010, participanții care au băut suc de prune și au mâncat prune au avut tensiune arterială mai mică decât grupul de control fără prune.

2. Protecție împotriva deteriorării celulare/ protecție împotriva cancerului

Antocianinele – pigmentul roșcat-albastru din prune – pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi dăunători. Acest lucru, la rândul său, vă ajută să vă protejați corpul de cancer și de deteriorarea celulelor.

3. Ajută la slăbit

Vreți să slăbiți? Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au împărțit 100 de subiecți supraponderali în două grupuri: un grup a mâncat prune uscate în fiecare zi pe o perioadă de 12 săptămâni, iar celălalt nu a mâncat. În medie, cei din grupul care au consumat prune au slăbit slăbit aproximativ 2 kilograme și un centimetru din talie.

4. Calorii scăzute

La 30 de calorii, o prună mică nu este doar o gustare grozavă, ci ajută și la satisfacerea poftelor de dulciuri. Având în vedere acest lucru, prunele pot fi ideale pentru cei care țin dietă sau doresc să reducă aportul caloric.

5. Beneficii pentru sănătatea oaselor

Potrivit unui studiu realizat de Oklahoma State și Florida State Universities Research, subiecții care au mâncat prune uscate și au luat suplimente de vitamina D și calciu și-au îmbunătățit semnificativ densitatea osoasă a coloanei vertebrale și antebrațelor comparativ cu alt grup care nu a consumat prune :).

6. Eficient pentru ameliorarea constipatiei

Prunele sunt bogate în fibre alimentare și, atunci când sunt uscate, prunele rezultate sunt bune pentru a ajuta la ameliorarea constipației. De fapt, un studiu recent a constatat că un grup de 51 de persoane (toți adulți) care aveau de-a face cu constipație au văzut ameliorarea simptomelor lor după ce au mâncat prune.

7. Îmbunătățește memoria și sănătatea creierului

Cercetările în sănătate de la Universitatea Harvard au arătat că antioxidanții pot încetini dezvoltarea bolii Alzheimer. Pline de antioxidanți, prunele conțin, de asemenea, antocianine și quercetină, ambele benefice în susținerea unui creier sănătos.

8. Îmbunătățește sănătatea inimii

Cu 113 mg de potasiu existent într-o prună proaspătă de mărime medie, adăugarea acestora în dieta este o modalitate excelentă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și de a gestiona tensiunea arterială ridicată.

9. Ajuta la prevenirea diabetului

Potrivit experților în sănătate, indicele glicemic scăzut găsit în prune poate ajuta la controlul zahărului din sânge, ceea ce duce la un risc mai mic de diabet de tip 2.

Există și un al 10-lea beneficiu al prunelor asupra organismelor, mai exact împotriva cancerului de sân. Câteva studii aflate în faza incipientă indică faptul că extractulde prune poate distruge celulele canceroase agresive, lăsând în același timp celulele sănătoase din jur nevătămate.

Informații nutriționale despre prune

Prunele au un conținut scăzut de calorii (30g la 100g), carbohidrați (9,6 g la 100 g) și oferă aproximativ 1 g de proteine ​​la 100 g. Ele sunt, de asemenea, pline cu un amestec sănătos de vitamine și minerale care ajută la coagularea sângelui, gestionarea stresului, reducerea oboselii, formarea de globule roșii sănătoase și susținerea generală a sistemului imunitar. Prunele sunt bogate în flavonoide fenolice și acizi poli-antioxidanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button