Cred sau Știu?

În ce măsură ar trebui să ne îngrijoreze reacțiile adverse apărute în urma primei serii de vaccinări realizate în Marea Britanie?

Foarte multe persoane au văzut deja aceste informații pe diverse rețele de socializare, pe paginile prietenilor de Facebook, sau la știri. Rezumând, Marea Britanie a raportat 2 cazuri de reacții alergice severe în urma administrării vaccinului COVID-19, realizat de Pfizer. 

Cât de îngrijorătoare sunt aceste date? Este important să discutăm despre ce înseamnă, dar mai ales despre ce NU înseamnă toate acestea.

  • În prima zi a campaniei de vaccinare începute în UK, au fost administrate mai mult de 5000 de doze, primele persoanele vaccinate făcând parte din personalul medical și din grupa de risc a cetățenilor cu vârsta de peste 80 de ani.
  • 2 dintre miile de persoane vaccinate au dezvoltat reacții alergice severe după administrarea primei doze de vaccin. Este important de menționat faptul că ambii pacienți aveau istoric de reacții alergice severe la diverse substanțe, motiv pentru care aceștia purtau, în permanență, asupra lor câte un EpiPen ( dispozitive medicale pentru autoadministrarea de Adrenalină în cazul apariției unei reacții alergice).

** Vaccinurile mRNA nu conțin urme de arahide sau nuci, ouă sau alte produse animale, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de vaccin.

  • Ce nu intră în categoria reacțiilor adverse severe? Dacă în trecut, în urma administrării unui vaccin (de exemplu cel antigripal), ați simțit durere la locul injectării, fatigabilitate, sau alte efecte secundare minore, NU înseamnă că aveți istoric de reacții alergice severe. Apariția reacțiilor menționate mai sus demonstrează doar faptul că organismul reacționează exact așa cum ar trebui să o facă, pregătind sistemul imunitar să facă față virusului în viitor, dacă va fi cazul.
  • În cazul vaccinului realizat de Pfizer, Ministerul Sănătății din Marea Britanie a recomandat persoanelor cu istoric de reacții alergice SEMNIFICATIVE să nu se vaccineze momentan (recomandările urmând a fi modificate pe măsură ce se vor obține date noi legate de acest subiect).  

Într-adevăr, există un anumit număr de persoane care face parte din această categorie. Dar există un număr MULT MAI MARE al celor care nu se regăsesc în acest grup. 

Pentru cei care nu fac parte din acest grup de risc, trebuie menționat faptul că pe parcursul celor 3 faze ale dezvoltării vaccinului, realizate pe mai mult de 38.000 de persoane, vaccinul a demonstrat un nivel de siguranță foarte bun.

Dacă ar fi existat posibilitatea apariției unor reacții alergice importante în rândul populației generale (aici ne referim la cei care nu au istoric de reacții alergice severe la alte substanțe), acest lucru ar fi fost observat până în acest moment.

Câteva recomandări:

Toate aceste raportări legate de ORICE tip de reacții adverse sau efecte secundare, ce pot apărea în urma administrării vaccinului COVID-19 dezvoltat de Pfizer, sunt mai mult decât normale. Înseamnă doar că instituțiile care se ocupă de vaccinări își fac treaba exact așa cum ar trebui.

Din precauție, Marea Britanie a recomandat ca persoanele cunoscute cu istoric de reacții alergice severe la alte substanțe să nu se vaccineze momentan, după apariția a DOAR 2 cazuri de reacții alergice severe apărute în rândul persoanelor la care a fost administrat vaccinul. După doar 2 cazuri din peste 8000 de persoane vaccinate. Modul acesta de raportare, ce nu ține cont de gravitatea reacțiilor, și de precauție extremă, este un lucru foarte bun și un plus pentru situația în care ne aflăm momentan.

Din păcate, în momentul de față, mediul online tinde să transforme toată situația în ceva mult mai înfricoșător decât este în realitate, alimentând scepticismul neîntemeiat al multor persoane.

Amintiți-vă că această situație este una extrem de RARĂ. Doar 1 din 1.4 milioane de persoane vaccinate dezvoltă în general o reacție adversă severă. Riscul dezvoltării acestui tip de reacție în rândul populației generale este extrem de redus. Riscul de a face COVID-19 și de a transmite virusul prietenilor/familiei, cât și riscul ca membrii familiei cu vârste înaintate să fie internați în spital în urma infecției cu SARS CoV 2, este MULT mai mare.

Din motive legate de siguranță și din dorința ca rezultatele privind eficacitatea vaccinului să fie reale, studiile conduse de Pfizer în realizarea acestuia nu au inclus persoane cu istoric de reacții alergice severe, lucru mai mult decât normal. Așa că monitorizarea atentă a acestui grup de persoane și recomandarea unor măsuri de precauție extreme în ceea ce îl privește, reprezintă atitudinea corectă a autorităților față de această categorie de cetățeni.

În cazul în care medicul dumneavoastră a stabilit că faceți parte din această categorie de risc, sau dacă sunteți una dintre persoanele care poartă în permanență un EpiPen asupra sa, vă sfătuim să urmăriți cu atenție recomandările venite din partea autorităților, toate aceste informații urmând a fi făcute publice, cu siguranță, în perioada imediat următoare.

Concluzii

Ținând cont de faptul că, în general, știrile false circulă de 10-20 de ori mai repede decât realitatea, recomandarea noastră este să fiți precauți și să vă informați serios înainte de a vă forma o opinie în privința vaccinului COVID-19.

Bineînțeles că toate informațiile trebuie puse la îndoială și verificate din diverse surse, dar  în același timp este important de înțeles ce înseamnă, și mai ales ce NU înseamnă toate aceste raportări.

Este de înțeles îngrijorarea populației privind rapiditatea cu care a fost dezvoltat acest vaccin și multele întrebări apărute în spațiul public în ceea ce îl privește, în special în urma datelor primite din Marea Britanie. 

Tocmai din acest motiv vă recomandăm să urmăriți atent informațiile oficiale și recomandările venite direct din partea autorităților competente.

Sursa articolului: https://www.facebook.com/friendlyneighborepidemiologist/posts/206119007677423 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button