Minte Sanatoasa

Boala Alzheimer e totuna cu demența?

”Demența” este un termen general pentru un set de simptome care includ pierdere semnificativă de memorie, declin cognitiv major și abilități de comunicare sever modificate. De obicei afectează vârstnicii și i se mai spune ”senilitate”.
Boala Alzheimer este o maladie specifică, fiind cauza cea mai frecventă de demență.
Deși există multe boli responsabile pentru demență, Boala Alzheimer este implicată în 60 până la 80 la sută din cazurile de demență. De aceea auziți atât de des folosit acest termen.
Pacienții adeseori primesc un diagnostic inițial de demență, urmat de o evaluare care arată către un diagnostic specific de Boala Alzheimer, fapt ce poate crea uneori confuzie.
A doua cea mai comună formă de demență este Demența Vasculară, cauzată de un AVC (accident vascular cerebral) sau irigare insuficientă a creierului.
Între bolile care pot duce la demență mai menționăm: boala Huntington, boala Parkinson sau Creutzfeldt-Jakob.
Demența este cauzată de distrugerea celulei nervoase. În cazul Alzheimer-ului, distrugerea este caracterizată de acumularea de proteine sub formă de plăci sau fragmente în spațiul dintre neuroni.
În Boala Alzheimer, demența progresează până la punctul în care pacienții nu-și mai pot desfășura activitățile zilnice și nu mai pot vorbi, răspunde la mediu, înghiți sau merge. Chiar dacă unele tratamente pot ameliora temporar simptomele, boala nu are un prognostic pozitiv și este incurabilă.
Dar unele forme de demență pot fi reversibile, de aceea e foarte important ca pacientul să fie evaluat de timpuriu. Deficitul vitaminic, problemele tiroidiene, tumori cerebrale, depresia, consumul excesiv de alcool, efectele adverse ale anumitor medicamente sau unele infecții pot cauza forme reversibile de demență.
O altă formă vindecabilă de demență este o tulburare cunoscută sub numele de hidrocefalie cu presiune normală, care se formează prin acumularea excesivă de lichid cerebrospinal în creier. Această formă se corectează chirurgical prin implantarea unui șunt pentru a drena excesul de lichid.
Pe scurt:

https://esanatos.info/boala-alzheimer-e-totuna-cu-dementa/

O fotografie postată de eSănătos.info (@esanatos.info) pe

Back to top button