Alimentație

Paște luminat și fericit! Sărbători cumpătate pentru sănătate!

Hristos a înviat! Iată-ne în Duminica Paștelui, o sărbătoare mult așteptată de credincioșii din toată lumea. Paștele este o sărbătoare religioasă anuală, întâlnită în creștinism. De Sfintele Sărbători Pascale sărbătorim Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, care a fost răstignit în Vinerea Mare și Înviat a atreia zi după scripturi.

Și pentru că vorbim de o sărbătoare și o bucurie, de Paște obișnuim să avem mesele pline cu diferite bunătăți culinare, cum ar fi drob, ouă roșii, friptură de miel, pască și vestitul cozonac. Fiecare preparat are și o conexiune spirituală cu Paștele și evenimentele sărbătorite. Însă mare atenție pentru că Paștele nu este despre cine mănâncă mai mult, ci despre lumină, cumpătare, moderație, bucurie și credință.

Având o masă cu atât de multe bunătăți, tentația e mare în a mânca din toate și de a ne ospăta pe săturate, doar că pentru sănătatea noastră ar trebui să o facem cumpătat. Carnea de miel este bogată în vitamine și minerale, dar în același timp este mai greu de digerat, adică se digeră mai lent. Dacă vă știți cu unele probleme de sănătate, se recomandă consumul cărnii de curcan, ied, chiar pește. Ouăle fierte sunt foarte bune pentru sănătatea noastră, dar doar consumate cumpătat, adică nu în număr mare. Drobul, acest deliciu culinar, este foarte gustos și bogat în nutrienți, dar în combinație cu alte mâncăruri de pe masă devine o bombă calorică.

Medicii nutriționiști recomandă ca fiecare preparat să fie consumat în porții mici, dar cu o salată foarte mare alături. Și dacă se poate, nu totul la o masă. Atenție la grăsimi și la combinațiile dintre mâncăruri pentru a nu suferi de indigestie. Legat de deserturi, pasca și cozonacul sunt suficiente pe masa de Paște, iar torturile și prăjiturile cu cremă ar trebui să dispară. După o masă copioasă de Paște nu se recomandă consumul de fructe, ci un digestiv, eventual o cafea ar fi ideală. Fiți cumpătați și la consumul de alcool!

În concluzie, să ne bucurăm de Sfintele Sărbători Pascale alături de oameni dragi, familie, prieteni, rude și apoi de ospăț. Să rămânem în spiritul sărbătorii, să ne bucurăm de Învierea lui Iisus, dar nu mâncând mult și în combinații extreme. Nu transformați o sărbătoare în suferință!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button