Știri

Primul pacient din lume, tratat cu celule stem, a fost în premieră în România!

Matthew Farrow, primul pacient din lume tratat cu celule stem, a venit în premieră în România. El a vorbit despre tratamentul care i-a redat viața, relatează digi24.ro.

Farrow este prima persoană din lume care a efectuat un transplant cu celule stem de cordon ombilical. Procedura a avut loc în 1988, când Matt avea 5 ani. Sora lui mai mică a fost donatorul care i-a salvat viaţa.

Matt s-a născut cu o afecţiune genetică rară numită Anemia Fanconi (AF). Copiii care sunt diagnosticaţi cu AF până la vârsta de 10 ani au adesea afecţiuni la nivelul măduvei osoase şi nu pot supravieţui fără un transplant cu celule stem.

Pentru a se ajunge la reuşita transplantului a fost nevoie de un efort colectiv internaţional: sângele din cordonul ombilical a fost stocat de către omul de ştiinţă american dr. Hal Broxmeyer, transplantul efectuându-se în Franţa la Spitalul Saint-Louis din Paris de către medicul său, dr. Eliane Gluckman.

La 2 ani şi jumătate, mama a observat că e ceva în neregulă cu mine, iar când am ajuns la medic, aceştia au precizat că voi supravieţui doar până la vârsta de 6 ani. Cu ajutorul transplantului de celule stem, am reuşit să sparg această barieră”, a povestit Matt.

„Transplantul meu a avut loc în urmă cu 35 de ani, când medicina nu era atât de avansată. Sunt sigur că acum mult mai mulţi pacienţi vor putea fi trataţi cu succes cu celule stem”, a mai spus el.

Matthew, venit în România la iniţiativa băncii de celule stem Biogenis, şi-a propus să împărtăşească povestea sa pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a beneficiilor medicale în urma recoltării celulelor stem din sângele de cordon ombilical.

Deşi nu există o statistică clară asupra recoltării celulor stem în România, dr. Bogdan Bulumac, CEO-ul Biogenis, a precizat că, potrivit estimărilor sale, o rată de 7% ar fi stabilită la nivelul ţării. Cel puțin la acest capitol, România stă mai bine, comparativ cu Statele Unite unde rata e de 2%, iar media europeană e de 5%.

Într-adevăr, medicina nu a avansat atât de mult încât să creăm un creier sau un ficat nou, însă calitatea vieţii poate fi îmbunătăţită semnificativ. Spre exemplu, am început să folosim celulele stem în cazuri de infertilitate, în diagnostice de atrofie de endometru”, a precizat conf. dr. Ciortea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button