Alimentație

Shaorma poate fi considerată o mâncare sănătoasă?

Shaworma / Shawarma / Shaorma / Saorma este un preparat de tip Fast Food ce se regăsește pe toate străzile, în toată lumea. Se remarcă prin carnea fragedă și suculentă în amestec cu numeroase condimente, totul împachetat într-o lipie pufoasă. Este o mâncare stradală ce se poate consuma într-o pauză de masă. După cum bine știți, o particularitate a shawormei o reprezintă carnea de pui / vită, care este așezată pe o tepușă și gătită la o rotiserie verticală. După ce a fost gătită, ea e tăiată printr-o mișcare verticală în bucăți subțiri.

Indiferent dacă vă aflați pe o stradă din Tel Aviv, într-o piață din Orientul Mijlociu sau într-un cartier din București, cu siguranță shaworma poate reprezenta o masă copioasă. Însă câți dintre voi îi cunoașteți istoria?

Se spune că undeva prin 1800, Iskender Efendi din Turcia a făcut prima shaworma rulată. Numele ”shawarma” provine de la ciobanii egipteni și reprezintă tehnica lor de a găti mielul atârnat deasupra focului. Mielul era întors lent pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii.

În decursul anilor, Shaorma a evoluat, iar fiecare țară / regiune a particularizat acest preparat la obiceiurile de consum ale oamenilor din acele zone. În multe regiuni se folosesc condimente precum coriandru, ienibahar, turmeric, scortisoara, chimen, ghimbir si piper negru. În alte zone, pe lângă acea carne rotisată se mai pun și diferite legume precum ceapă, varză, ardei iute etc. Iar în România o asezonăm cu o porție consistentă de cartofi prăjiți. Mai nou există și Shaorma vegetariană.

Unele versiuni vegane ale acestei delicatese din Orientul Mijlociu sunt făcute din carne falsă, cum ar fi seitanul, iar unele sunt legume precum ciupercile, vinetele și chiar conopida. În timp ce versiunea originală a shawormei există de mult timp, lumea a evoluat, la fel și tehnicile de gătit. În timp ce aceste shaworme pe bază de legume ar putea să nu implice rotiseria verticală autentică sau bucățile tradiționale de carne, opțiunile pe bază de plante oferă experiența de a mânca shaorma fără a compromite sănătatea mediului.

Shaorma poate fi gătită și acasă. Poate nu dispuneți de tehnica de cătit a cărnii, dar cu siguranță puteți să vă bucurați de gustul autentic prin intermediul condimentelor. Multe rețete gătite de casă presupun prăjirea lentă a unui pui condimentat și legume rădăcinoase, totul asezonat cu un sos specific.

Și rămâne întrebarea: poate fi shaorma o mâncare sănătoasă? Da, poate fi. Shaorma originală, fără cartofi prăjiți, poate fi considerată sănătoasă. Rotisarea cărnii pe verticală duce la scurgerea toxinelor și grăsimnelor în exces. Iar legume și condimentele pot aduce beneficii sănătoase organismului. Totodată, cea mai sănătoasă shaorma este cea vegetariană, care se bazează doar pe legume. Plus de asta, orice shaorma consumată cumpătat, fără a face exces, poate fi considerată sănătoasă și o masă copioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button