Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce frecvența răcelii și gripei
Un studiu publicat în British Medical Journal susține că fortificarea hranei cu vitamina D ar putea preveni mai mult de 3 milioane de îmbolnăviri cu răceală sau gripă în fiecare an.
”Vitamina soarelui”, așa cum mai este numită vitamina D, este vitală pentru sănătatea oaselor, dar are de asemenea un rol major în imunitate. Sistemul imunitar folosește vitamina D pentru a fabrica ”arme” împotriva bacteriilor și virusurilor. Nivelul acestei vitamine este scăzut în lunile de iarnă, datorită lipsei luminii solare. Anumite regiuni ale globului, cum sunt Marea Britanie și Țările Nordice suferă și mai mult din această cauză.
De ce este vitamina D atât de importantă?
Funcția ei principală este de a regla nivelul calciului și fosfatului în organism, substanțe vitale pentru creșterea și menținerea în formă a oaselor, dinților și mușchilor.
În cazuri extreme, niveluri scăzute de vitamina D pot duce la rahitism în copilărie – atunci când oasele devin fragile și cresc deformate.
La adulți, deficiența de vitamină D poate provoca osteomalacia – cauzând dureri severe de oase și mușchi.
Dar totuși trebuie să existe un echilibru: excesul poate duce la nivele crescute de calciu în sânge și provoacă probleme renale și cardiace.
Toți cei care suferă de o boală cronică sau sunt sub tratament ar trebui să ceară sfatul unui medic înainte de a lua suplimente cu vitamina D.
Referitor la meta-analiza publicată ieri în BMJ, care a urmărit 11,321 de oameni din 25 de studii diferite, autorii concluzionează că suplimentarea cu vitamină D este sigură și că protejează împotriva infecțiilor respiratorii acute de tract superior. Un beneficiu superior îl au pacienții cu deficiențe severe de vitamină D și cei care suplimentează regulat (zilnic sau săptămânal) fără a depăși doza recomandată.
De asemenea, cercetătorii susțin, pe baza acestei meta-analize, că ar trebui implementate programe naționale de fortificare a alimentației cu vitamina D, mai ales în țări care beneficiază destul de puțin de lumină solară.