Noutăți

Vaccinurile Pfizer si Moderna protejeaza impotriva noilor variante de SARS-CoV-2

Persoanele vaccinate impotriva noului coronavirus sunt protejate si impotriva noilor tulpini ale virusului, spun cele mai recente studii. Chiar daca mutatiile virusului au reusit sa reduca din imunitatea oferita de vaccinul anti-COVID, nu au reusit sa elimine complet nivelul de anticorpi, transmite CNN.

Studiile au fost realizate de doua echipe de cercetatori, care au testat doua dintre noile tulpini – cea descoperita in Marea Britanie si tulpina descoperita in Africa de Sud – in contact cu plasma preluata de la cei care au primit si cea de-a doua doza a vaccinului Pfizer sau Moderna. S-a descoperit ca vaccinurile au produs raspunsuri imune puternice la anticorpi, dar si celule care continua sa produca anticorpi noi timp de luni de zile, poate chiar ani.

„Ceea ce vrem sa facem cu aceste vaccinuri este sa tinem lumea departe de spital. Si iata ca este extrem de probabil ca acest lucru sa se intample. Toate aceste amestecuri de anticorpi lupta impotriva mutatiilor”, a explicat Michel Nussenzweig, profesor la Universitatea Rockefeller, unul dintre autorii studiului.

Romania a inregistrat, pana acum, un singur caz cu noua tulpina a virusului descoperita in Marea Britanie. Este vorba despre o femeie de 27 de ani din Giurgiu, care a ajuns la Institutul Matei Bals in primele zile ale anului cu simptome usoare. Femeia nu fusese in Marea Britanie si nici in alta tara.

Pana in prezent, in Romania au fost analizate 76 de probe pentru identificarea noii mutatii, potrivit Ministerului Sanatatii. Potrivit OMS, tulpina britanica este prezenta in cel putin 60 de tari din lume si este considerata cu pana la 70% mai contagioasa decat coronavirusul initial

 

Source
Sfatul Medicului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button