Cred sau Știu?

Anestezia: tipuri și în ce investigații se folosește

Anestezia reprezinta totalitatea mijloacelor farmacologice si tehnice care permit actul chirurgical. Principalul scop al oricarei tehnici de anestezie il reprezinta analgezia, astfel incat pacientul sa nu perceapa durerea provenita de la receptorii din interiorul plagii. Acest lucru este posibil datorita diferitelor substante utilizate ce impiedica propagarea stimulilor durerosi spre sistemul nervos central si, implicit, blocarea formarii senzatiei de durere.

Din punct de vedere al efectelor, pe langa analgezie, sunt prezente si: amnezia (pentru confort psihic); relaxarea musculara (pentru confort chirurgical); mentinerea optima a functiilor vitale (respiratia,circulatia, excretia, homeostazia sau echilibrul metabolic).

Care sunt tipurile de anestezie?

In functie de localizarea plagii si de dificultatea cu care se poate realiza interventia chirurgicala, anestezia se imparte in doua mari categorii: anestezia loco-regionala si anestezia generala.

Anestezia loco-regionala

In aceasta categorie sunt cuprinse mai multe subclase care se utilizeaza in functie de complexitatea interventiei sau a plagii:

De contact: atunci când anestezicul actioneaza pe o zona restrânsă a corpului, ajungând cu ușurință la nivelul structurilor nervoase. Substanta utilizata in anestezia locala de contact este lidocaina (xilina).

Este utilizata in: stomatologie, oftalmologice, ORL, explorari endoscopice digestive.

Prin infiltrație se administrează strict intradermic, iar substantele active utilizate sunt xilina sau novocaina (de concentratie 1%).

Acest tip de anestezie este indicata in: tromboflebita hemoroidala,  leziuni ale pielii si tesutului subcutanat (plagi, abcese, tumori benigne sau maligne – contraindicata in cazul melanomului malign), lipoame, hematoame, chisturi sebacee, paracenteza abdominala (evacuarea lichidului abdominal prin punctie), toracocenteza, pleurostoma, montarea de catetere in vase sau catetere de dializa peritoneala.

Cazurile exceptionale:  apendicectomii, hernii inghinale. Se apeleaza la anestezia locala, in aceste cazuri, doar daca pacientul nu poate suporta anestezia generala.

Anestezia intravenoasa si intraosoasa

Substanta anestezica se administreaza intravenos sau la nivelul portiunii spongioase a oaselor lungi. Acest tip de anestezie este utilizat in: chirurgia plastica si reparatorie a mainii, antebratului sau a piciorului; colonoscopie, endoscopie.

Anestezia tronculara

Cunoscuta si sub denumirea de “blocaj anestezic troncular”, acest tip de anestezie este una de conducere care consta in suprimarea temporara a conducerii influxului nervos pe un segment al unui trunchi sau plex nervos.

Dupa trunchiul sau plexul nervos ales pentru a fi anesteziat, exista:

  • Infiltratia anestezica a plexului cervical supervicial (senzitiv): substanta utilizata este xilina (10ml de concentratie 1%) la nivelul ramurilor nervoase superficiale (senzitive) ale plexului cervical.
  • Infiltratia anestezica a plexului cervical profund (motor): substanta utilizata fiind xilina( 10ml de concentrate 1%) ce ajunge la nivelul ramurilor profunde(motorii) ale plexului cervical.
  • Infiltratia anestezica a ganglionului stelat: acest tip de anestezie este indicata in tulburari neurovasculare ale membrului superior
  • Infiltrarea anestezica a plexului brahial: se realizeaza cu xilina (concentratie 1%) pentru interventii chirurgicale la nivelul membrului superior
  • Infiltratia anestezica a nevului median: este indicata in interventii de chirurgie plastica si reparatorie la nivelul antebratului sau mainii
  • Infiltratia anestezica a nervului radial
  • Infiltratia anestezica a nervului cubital
  • Infiltratia anestezicului a ramurilor nervoase colaterale ale degetelor: indicat in chirurgia plastica si reparatorie; in tratamentul chirurgical al infectiilor si tratamentul unghiilor incarnate
  • infiltratia anestezica a marelui nerv sciatic: se injecteaza xilina (5 ml de concentratie 1%)
  • infiltratia anestezica a nervilor intercostali: tehnica utilizata in tratamentul durerii toracice de origine traumatica; tratamentul durerilor toracice postoperatorii; tratamentul durerilor din nevralgia intercostala cronica posttraumatica; postherpetica; inflamatorie; metastaze neoplazice
  • infiltratia anestezica a lantului simpatic toracic latero-vertebral: indicata in tratamentul durerilor toracice de cauza viscerala si in tratamentul herpesului acut intercostal
  • infiltratia anestezica a nervilor splanhnici
  • infiltratia anestezica a lantului simpatic lombar latero-vertebral

Anestezia rahidiana

Anestezia rahidiana reprezinta o anestezie de conducere la nivelul radacinilor nervilor spinali, ce actioneaza asupra radacinilor senzitive si motorii dar si asupra ramurilor vegetative simpatice (fiind responsabile pentru efectele asupra tensiunii arteriale sistemice; blocajul anestezic simpatic induce dilatatia vaselor sangvine in teritoriul corespunzator si hipotensiune arteriala);

Acest tip de anestezie este utilizat in:

  • urologie: prostata, vezica urinara, interventii chirurgicale in zona genitala
  • ortopedie: interventii chirurgicale la nivelul soldului sau membrului inferior
  • chirurgia vasculara: operatii la nivelul vaselor sangvine ale piciorului
  • obstetrica si ginecologie: cezariana, chirurgia vaginului, uterului sau ovarelor

Anestezia peridurală

Această metoda este utilizata in interventiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare, perineului, zonei lombare, etajului abdominal inferior, cavitatii abdomino-pelvine; la tratamentul durerilor din lombosciatica rebela la medicamente si din hernia de disc; realizarea analgeziei la nastere; tratamentul simptomatic al parezelor intestinale, al durerilor toracice din traumatisme, neoplasme, nevralgii herpetice; tratamentul unor afectiuni pulmonare sau cardiace; tratamentul simptomatic al durerii din pancreatita cronica, colica renala sau infarctul enteromezenteric.

Anestezia generală

Reprezinta un ansamblu de metode fizico-chimice cu ajutorul carora se obtine: hipnoza, analgezia, relaxarea musculara si homeostazia fiziologica, necesare pentru actul chirurgical.

Aceasta categorie de anestezie presupune pargurgerea unor etape: preanestezia, inducţia anesteziei, menţinerea anesteziei şi monitorizarea bolnavului, trezirea din anestezie, perioada postanestezică imediată.

Aceasta anestezie este utilizata atat pentru interventiile chirurgicale de scurta durata cat si pentru interventii chirurgicale ce au o durata lunga sau atunci cand nu se poate preciza cu exactitate durata interventiei. In functie de preferintele pacientului si ale medicului chirurg, operatiile in care se utilizeaza anestezia generala pot fi realizate in doua moduri: clasic (prin deschiderea cavitatiilor) sau laparoscopic.

Printre aceste interventii se numara:

  • chirurgia exploratorie (laparoscopie exploratorie – pentru stabilirea diagnosticului in cazul in care metodele imagistice nu sunt concludente)
  • chirurgia abdominala (hernii inghinale, hiatale, ombilicale; apendicectomii; interventii asupra unui segment al tubului digestiv; colecistectomii)
  • chirurgia cardiovasculara (transplant de cord; interventii by-pass; chirurgia plastica a vaselor mari de sange)
  • nefrologie (transplant renal)
  • ginecologie (histerectomie, anexectomie unilaterala sau bilaterala)

Concluzii

Anestezia reprezinta totalitatea mijloacelor farmacologice si tehnice care permit actul chirurgical. Principalul scop al oricarei tehnici de anestezie il reprezinta analgezia. Printre principalele substante utilizate in tehnica medicala pentru a induce analgezia, lidocaina sau xilina sunt cele mai utilizate in orice fel de interventie, fie ca este vorba despre o procedura stomatologica, fie apartine sferei chirurgicale (plastica si reparatorie, ginecologica, generala).

Aceste substante si tehnici au ca scop reducerea si chiar remiterea durerii resimtita de pacient pentru a se putea realiza actul medical si tratamentul paliativ sau curatic.

Bibliografie:

Elemente de semiologie chirurgicala si mica chirurgie – Ioan Costea

www.medicover.ro

www.dictionar.romedic.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button