Care e temperatura maximă suportată de om?
În plin sezon estival și cu temperaturi demne de cartea recordurilor, inevitabil ne întrebăm care e temperatura maximă suportată de om. Căldurile extreme devin o amenințare tot mai mare pentru sănătatea corpului uman în contextul schimbărilor climatice. Anual asistăm la valul de temperaturi record în întreaga lume și, nu de puține ori, știrile încep cu alertele de caniculă, dar și cu informații despre zeci sau poate chair sute de cazuri de persoane leșinate pe stradă.
Corpul uman este rezistent, dar are și el un punct la care cedează. Așadar, care este cea mai ridicată temperatură pe care o poate suporta corpul nostru? Specialiștii spun că temperatura maximă extremă la care organismul uman poate ceda este de 35°C arătat pe un ”termometru umed”, care măsoară temperatura atmosferică, dar și umiditatea. Un astfel de termometru diferă de cele clasice pentru că are bulbul acoperit cu o țesătură umedă, de obicei muselină.
Nu de puține ori termometrul clasic v-a arătat temperaturi de peste 40°C și totuși ați rezistat caniculei. Au fost și cazuri când la temperaturi de 35°C, poate 37°C, ați simtit cum vă sufocați. Umiditatea joacă un rol important în reglajul temperaturii corpului uman. Cu cât umiditatea este mai ridicată, cu atât corpul nostru transpiră mai greu și are dificultăți în a se răcori. Transpirația este o formă de răcire a organismului, este modul prin care corpul uman își reglează temperatura cu alte cuvinte.
De exemplu, când temperatura aerului este de 46,1°C și umiditatea 30%, temperatura bulbului umed este de doar 30°C, cu 5°C sub limita maximă. În schimb dacă temperatura aerului este de 38.9°C și umiditatea este de 77%, atunci temperatura bulbului umed este de 35°C, limita la care organismul uman poate ceda.
Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la temperaturi și umiditate ridicate ține de faptul că în aceste condiții corpul nu își mai poate regla temperatura internă. La o temperatură internă de peste 40°C, corpul devine hipertermic, începând să aibă un puls neregulat, putând urma simptome ca schimbarea stării mintale, încetarea transpirației, senzația de leșin și, în cele din urmă, intrarea în comă, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din Statele Unite.
Însă o temperatură a termometrului umed de 35°C nu va duce imediat la deces, corpul cedând complet după 3 ore de expunere la această temperatură extremă, potrivit lui Colin Raymod, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA, anunță hotnews.ro.
Însă mare atenție!!! Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a termometrului umed mai mare de aproximativ 35°C, și temperaturile mai scăzute pot fi mortale atâta timp cât expunerea la soare se face fără protecție și hidratare corespunzătoare. Iar la protecție nu ne referim doar la cremă de protecție solară, ci și la hainele purtate.
Efortul fizic și expunerea directă la soare pot duce la supraîncălzirea corpului, cele mai vulnerabile persoane fiind vârstnicii, persoanele obeze sau care iau anumite medicamente ce afectează capacitatea corpului de a-și regla temperatura.
În concluzie, potrivit lui Raymond, nu există o modalitate exactă de a calcula temperatura la care rezistăm, însă a estimat că cifra este cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius. Aveți grijă de sănătatea corpului vostru indiferent de condițiile climatice. Evitați să faceți insolație și continuați să vă protejați de caniculă.