Știri

Centrele de transfuzie din România, abandonate de autorități!

Sistemul de transfuzie din România este rana sistemului sanitar care sângerează continuu şi statul se face că nu vede. Vorbim de un sistem care face parte din cel de siguranţă naţională, pe hârtie. În realitate, este abandonat de autorităţi. Centrele funcţionează în clădiri vechi, unele cu risc seismic ridicat, fără aparatura şi personalul de care ar avea nevoie.

Specialiştii atrag atenţia că asigurarea necesarului de sânge va fi o presiune din ce în ce mai mare pentru spitale, deoarece populaţia este îmbătrânită. Asta înseamnă că numărul donatorilor eligibili este în scădere, iar cel al pacienţilor care au nevoie de sânge, în creştere. Într-un nou episod „Pacient în România” vedem starea deplorabilă a reţelei de transfuzie.

În România sunt 42 de centre de transfuzie. Teoretic, e acoperită toată țara, practic, cele mai multe funcționează cu minimum de donatori și în clădiri vechi, ridicate pentru alte scopuri, total nepotrivite pentru functionarea unui centru de transfuzii. În Buzău, de exemplu, clădirea este cu risc seismic. Abia anul acesta au fost alocate fonduri pentru reabilitare. Aceeaşi situaţie este şi în Bucureşti, centrul de transfuzie care deserveşte cele mai multe spitale, peste 60, cu pacienţi din toată ţară, informează digi24.ro.

Totuși cei ce doresc să doneze sânge, o pot face la unul dintre centrele autorizate din România! România are nevoie de sânge!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button