Recomandari

Alunițele pot fi afectate de expunerea prelungită la soare

Când vine vorba de sezonul estival, asociem automat vara cu vacanța, relaxarea și soarele generos. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți cât și cum ne expunem la soare! În ciuda efectelor benefice ale soarelui asupra organismului, cum ar fi sintetizarea vitaminei D și creșterea imunității, expunerea prelungită la soare poate provoca daune importante asupra pieli și asupra întregului organism. Pielea își pierde din elasticitate și este favorizat procesul de apariție prematură a ridurilor și petelor pigmentare, iar pistruii pot deveni mai vizibili.

De asemenea, expunerea necontrolată la soare, împreună cu traumatismele mecanice adiționale (zgârieturi, contact cu nisipul, sporturi nautice etc.), poate avea un impact negativ asupra alunițelor, informează digi24.ro.

Alunițele sunt formațiuni pigmentare care pot fi dobândite sau moștenite și pot fi traumatizate sau pot suferi modificări, ceea ce poate duce în timp la dezvoltarea melanomului – una dintre cele mai severe forme de cancer de piele. Prin urmare, este esențial să acordăm atenție expunerii noastre la soare și să luăm măsuri de protecție adecvate pentru a ne menține sănătatea pielii.

Este important să cunoaștem câteva semne care ar putea indica o modificare a unei alunițe. Astfel, asimetria de formă și culori, marginile neregulate, culoarea diferită de maro (alb, negru, albastru sau roșu), dimensiunea mai mare de 6 mm, sângerarea, pruritul, modul în care evoluează sunt aspecte la care trebuie să fie atentă orice persoană. Prin urmare, orice mică modificare ar trebui să alerteze persoana care le observă și să solicite opinia unui specialist.

Pe lângă efectuarea periodică a evaluărilor alunițelor, este recomandat să se respecte și câteva măsuri de prevenție, care sunt la îndemâna oricui. Astfel, este deosebit de important ca expunerea la soare să fie evitată în intervalul orar 11:00-16:00, când intensitatea radiațiilor solare este maximă. De asemenea, utilizarea adecvată a produselor cu factor de protecție, îmbrăcarea în haine de culoare deschisă și fabricate din materiale lejere, precum și evitarea desfășurării unor activități care ar putea duce la lezarea alunițelor contribuie la reducerea efectelor nedorite și la prevenirea complicațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button