Cred sau Știu?

Cum este afectat organismul din cauza schimbărilor de oră?

În fiecare an, din 1932 și până azi, România trece la ora de vară în ultima duminică din martie. Mai exact, în noaptea dintre sâmbătă și duminică, oamenii trebuie să dea ceasul înainte cu o oră, ora 03:00 devenind ora 04:00. Și în 2024 vom trece la ora de vară, schimbarea fiind stabilită pentru noaptea dintre sâmbătă și duminică din 30-31 martie 2024.

Însă această schimbare de oră vine cu repercusiuni asupra sănătății și organismului! Probabil vă întrebați: ”Cum este afectat organismul din cauza schimbărilor de oră?

Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni asupra psihicului în rândul persoanelor care au nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se pot confrunta cu stări de nervozitate, oboseală sau stres, din cauza faptului că nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Poate fi nevoie de câteva zile sau săptămâni, pentru anumite persoane, pentru ca organismul să se adapteze noilor schimbări, iar corpul să funcționeze în parametri normali.

Schimbarea orei este un proces ce poate perturba ceasul biologic, iar asta poate duce la dereglări hormonale și afectarea melatoninei. De asemenea, schimbarea orei poate afecta și calitatea somnului. Odată cu trecerea la ora de vară, se dă ceasul înainte cu o oră, iar asta înseamnă că este afectată și cantitatea somnului, deoarece se va dormi mai puțin cu o oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button