Cred sau Știu?

Cum să scapi de sforăit?

Soluții și leacuri pentru cum să oprești sforăitul. Există multe lucruri care pot cauza această problemă care perturbă somnul, dar experții spun că există modalități de a scăpa de ea.

De ce sforăim și cum putem opri acest lucru?

Sforăitul apare atunci când limba, cerul gurii și mușchii gâtului se relaxează și blochează căile respiratorii. Nu poți respira aer în întregime, așa că lucrurile încep să vibreze pentru a te ajuta să respiri.Vibrațiile sunt cele care produc sunetul sforăitului.

Bărbații sunt de aproximativ două ori mai predispuși decât femeile să sforăie, ceea ce poate fi cauzat de alergii, de înaintarea în vârstă, de răceală sau chiar și de felul în care este format gâtul tău. Greutatea dumneavoastră ar putea fi, de asemenea, un factor.

Aveți un amestec de țesuturi care, pe măsură ce îmbătrâniți și vă îngrășați, se îngrașă și ele. Acestea devin puțin mai puțin tonifiate pe măsură ce îmbătrânești. Așa că au tendința de a îngreuna respirația.

Sforăitul poate fi înrăutățit de aerul prea uscat sau prea umed, sau de dormitul la o altitudine mare. Dormitul pe spate sau consumul de alcool înainte de culcare tinde să îl înrăutățească, deoarece relaxează și mai mult mușchii și lasă limba să blocheze căile respiratorii prin închiderea gâtului.

Cu toate acestea, sforăitul nu este o tulburare, indiferent de ce spune partenerul dumneavoastră de somn. Dar, uneori, poate fi un semn de apnee în somn, care este o afecțiune potențial gravă care te face să te oprești și să începi să respiri pe parcursul nopții, ceea ce îngreunează obținerea unui somn bun. De asemenea, vă poate face mai probabil să aveți tensiune arterială ridicată sau chiar să aveți un atac de cord.

Apneea de somn este adesea legată de sforăitul puternic, dar mulți oameni care sforăie încet nu au nicio problemă de sănătate. Atât persoanele care sforăie, cât și cele al căror sforăit le face să piardă somnul se află în același spectru al tulburărilor de somn.

Cum să scapi de sforăit? 2

Majoritatea persoanelor cu apnee în somn sforăie, dar sforăitul singur nu înseamnă că ai apnee în somn.

Este ușor să afli dacă sforăi dacă nu ești sigur. Puteți folosi o aplicație precum SnoreLab pentru a vă înregistra sforăitul în timp ce dormiți. Aplicația va începe să înregistreze atunci când aude sunete, iar a doua zi dimineață puteți asculta propriile tonuri frumoase.

Dacă sforăiți, chiar și puțin, poate doriți să faceți un test de somn la o clinică de somn. De cele mai multe ori, primul poate fi făcut acasă într-o singură noapte și vă va spune dacă sforăitul dumneavoastră este un semn al unei probleme mai mari, cum ar fi apneea de somn, pe baza numărului de ori pe oră de câte ori vă trezește.

Ce poți face dacă ai un sforăit ușor?

O persoană care sforăie ușor ar putea face zgomot noaptea, dar totuși primește suficient aer, iar sforăitul ar putea să o trezească doar din când în când. Indiferent dacă sforăitul tău ocazional de lemn face parte dintr-o problemă mai mare sau nu, poți lua măsuri pentru a face mai multă liniște noaptea.

Dormiți pe o parte. Un studiu israelian a constatat că aproximativ jumătate dintre persoanele cu apnee în somn care sforăiau au încetat atunci când au schimbat poziția. Pernele vă pot ajuta să dormiți pe o parte, iar unele cămăși fac dificilă întoarcerea pe spate. Dacă vă place să faceți singur lucrurile, puteți coase niște mingi de tenis la spatele cămășii de noapte.

Fă-ți limba mai puternică. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii sforăie este că limba lor alunecă înapoi în gât. Cel mai simplu mod de a evita acest lucru este să faci exerciții pentru limbă în fiecare zi.  Poate dura săptămâni până când pastilele își fac efectul, iar majoritatea oamenilor nu le iau atât de des pe cât ar trebui.

Există, de asemenea, un flux constant de dispozitive anti sforăit inutile pe care le puteți cumpăra online. Dr. Chang a spus că ar trebui să fiți atenți la curelele de bărbie, clemele și benzile pentru nas și dilatatoarele de nări, deoarece acestea nu funcționează pentru toată lumea. De asemenea, a spus că un umidificator ar putea să vă ajute să dormiți mai bine, menținând umezeala din nas și din gât, dar probabil că nu vă va împiedica să sforăiți.

Dacă studiul somnului arată că sforăiți moderat, ceea ce înseamnă că lipsa de aer vă trezește de mai mult de 15 ori pe oră, ar trebui să consultați un medic specialist în somn, un pneumolog sau un specialist în ureche, nas și gât. Aceștia ar putea sugera următoarele:

Aparat CPAP (presiune pozitivă continuă în căile respiratorii).

Acesta este un dispozitiv pe care îl puteți atașa fie la nas, fie la nas și gură, pentru a crește cantitatea de aer care trece prin gât.

Cum să scapi de sforăit? 3

Un apărător bucal

Un apărător bucal ajută la deplasarea maxilarului puțin mai înainte, astfel încât limba să nu alunece în josul gâtului și să îl blocheze. Este mai ușor de folosit decât un tub legat de față, dar este nevoie de un dentist priceput și de mai multe vizite pentru a-l adapta la dinții și maxilarul tău. Asigurați-vă că asigurarea dvs. îl va acoperi și nu cumpărați un aparat de protecție ieftin de pe raft, deoarece nu va funcționa decât dacă este calibrat corect.

Pierderea în greutate

Unele persoane care sforăie se pot opri și prin pierderea în greutate. Dr. Chang a spus că sforăitul și apneea de somn sunt strâns legate de indicele de masă corporală, dar fiecare gât este diferit. Pierderea în greutate va face ca traheea să fie mai puțin aglomerată și să lase să treacă mai mult aer.

Dacă sforăi mult, ce ar trebui să faci?

Multe persoane care sforăie foarte tare au probabil o formă de apnee. Dacă un test de somn arată că sforăitul dumneavoastră vă trezește de mai mult de 30 de ori pe oră, s-ar putea să vă confruntați cu probleme mai grave în viitor, cum ar fi bolile de inimă și toate problemele care vin odată cu lipsa somnului, cum ar fi depresia și anxietatea.

Aparat CPAP. Dr. Smith a spus că nu mai aveți nevoie de apărător bucal. „Când aveți apnee severă, este mai probabil ca CPAP să vă rezolve problema”, a spus el. Există multe tipuri diferite de aparate CPAP, iar unele dintre ele nu sunt prea enervante. Dar toate necesită să dormiți cu ceva pe față care este conectat la un aparat care zumzăie în liniște.

Operație. Aparatele CPAP nu pot ajuta o persoană care sforăie foarte mult, dar o intervenție chirurgicală poate. Implanturile sau modificările la nivelul limbii sau al palatului moale pot ajuta. „Dacă nu puteți face aceste lucruri sau nu doriți să le faceți”, a spus Dr. Smith, „atunci chirurgia ar trebui să fie ultimul lucru pe care îl faceți. Nu ar trebui să mergeți mai întâi acolo”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button