Cred sau Știu?

Efectele negative ale statului pe scaun pentru o perioadă lungă de timp!

Pentru mulți oameni, munca înseamnă ore în șir de stat pe scaun, cu pauze rare de ridicare și mișcare. Statul pe scaun toată ziua vine la pachet cu numeroase efecte negative pentru sănătate. Deși este ușor să respingem acest lucru, spunând că face parte din rutina zilnică a unui adult, statul pe scaun devine o preocupare tot mai mare în rândul cercetătorilor. Studiile arată că statul pe scaun mai multe ore legate poate avea efecte negative asupra corpului și sănătății în ansamblu!

Efectele negative ale statului pe scaun

Un studiu Annals of Internal Medicine realizat pe 8.000 de adulți a arătat o asociere între sedentarismul prelungit și riscul de deces prematur din orice cauză. Alte cercetări au legat statul pe scaun ore îndelungate sau alt comportament sedentar cu diabetul, sănătatea precară a inimii, creșterea în greutate, depresia, demența și chiar cancer.

Un stil de viață sedentar poate fi periculos pentru sănătate. Cu cât stăm mai puțin în poziția șezut sau întinși în timpul zilei, cu atât șansele de a trăi o viață sănătoasă sunt mai mari. Dacă stăm în picioare sau ne mișcăm în timpul zilei, avem un risc mai mic de moarte prematură decât dacă stăm toată ziua la un birou.

Cum îți afectează un stil de viață sedentar corpul?

Oamenii sunt făcuți să stea în picioare. Inima și sistemul cardiovascular funcționează mai eficient în modul acesta. Intestinul funcționează, de asemenea, mai eficient atunci când sunteți în poziție verticală. Este obișnuit ca persoanele care sunt imobilizate la pat în spital să aibă probleme cu funcția intestinală.

Când sunteți activi fizic, pe de altă parte, nivelul general de energie și anduranța se îmbunătățesc, iar oasele mențin puterea.

Picioare și fesieri (mușchii fesieri)

Statul pe scaun pentru perioade lungi poate duce la slăbirea și pierderea piciorului și a mușchilor fesieri. Acești mușchi sunt importanți pentru mers și pentru stabilizarea ta. Dacă acești mușchi sunt slabi, este mai probabil să vă răniți din cauza căderilor și a încordărilor atunci când faceți exerciții fizice.

Greutate

Mișcarea vă ajută la arderea grăsimilor și zaharurilor pe care le consumați. Dacă petreci mult timp stând, digestia nu este la fel de eficientă, așa că respectivele grăsimi și zaharuri se depun în organism.

Chiar dacă faci exerciții fizice, dar petreci mult timp stând pe scaun, riscați în continuare probleme de sănătate, cum ar fi sindromul metabolic. Cele mai recente cercetări sugerează că aveți nevoie de 60-75 de minute pe zi de activitate de intensitate moderată pentru a combate pericolele stării excesive pe scaun.

Șolduri și spate

La fel ca picioarele și fesierii, șoldurile și spatele nu te vor susține la fel de bine dacă stai pe scaun o perioadă lungă de timp. Statul pe scaun duce la scurtarea mușchilor flexori ai șoldului, ceea ce poate duce la probleme cu articulațiile șoldului.

Sedentarismul cauza probleme cu spatele, mai ales dacă stai în mod constant cu o postură proastă sau nu folosești un scaun sau un post de lucru ergonomic. Poziția proastă poate provoca, de asemenea, probleme coloanei vertebrale, cum ar fi compresia discurilor din coloana vertebrală, ceea ce duce la degenerare prematură, care poate fi foarte dureroasă.

Anxietate și depresie

Încă nu înțelegem legăturile dintre șezut și sănătatea mintală, precum și legăturile dintre șezut și sănătatea fizică, dar știm că riscul de anxietate și de depresie este mai mare la persoanele care stau mai mult pe scaun.

Acest lucru se poate datora faptului că persoanele care petrec mult timp stând pe scaun le lipsesc efectele pozitive ale activității fizice și ale fitness-ului.

Cancer

Studiile emergente sugerează că pericolele sedentarismului includ creșterea șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer , inclusiv cancerul pulmonar, uterin și de colon. Motivul din spatele acestui lucru nu este încă cunoscut.

Boli de inimă

Statul pe scaun pentru perioade lungi a fost legat de boli de inimă. Un studiu a constatat că bărbații care se uită la televizor mai mult de 23 de ore pe săptămână au un risc cu 64% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât bărbații care urmăresc doar 11 ore pe săptămână.

Unii experți spun că persoanele care sunt inactive și stau în picioare pentru perioade lungi de timp au un risc cu 147% mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Diabet

Studiile au arătat că viața sedentară duce la creșterea rezistenței la insulină a corpului (acest lucru va face ca glicemia să crească peste indicii normali). Cercetările sugerează că persoanele care petrec mai mult timp stând pe scaun au un risc cu 112% mai mare de diabet.

Varice

Sedentarismul duce la apariția venelor varicoase sau a venelor păianjen (o versiune mai mică a venelor varicoase). Acest lucru se datorează faptului că stând pe scaun face ca sângele să se acumuleze în picioare.

Varicele nu sunt de obicei periculoase. În cazuri rare, acestea pot duce la formarea cheagurilor de sânge, care pot cauza probleme grave (vezi tromboza venoasă profundă, mai jos).

Tromboză venoasă profundă

Statul prea mult timp în poziția șezut poate provoca tromboză venoasă profundă (TVP). Acest risc apare, de exemplu, într-o călătorie lungă cu avionul sau cu mașina. O tromboză venoasă profundă este un cheag de sânge care se formează în venele piciorului.

TVP este o problemă serioasă, deoarece dacă o parte a unui cheag de sânge din vena piciorului se rupe și se deplasează, poate întrerupe fluxul de sânge către alte părți ale corpului, inclusiv plămânii, ceea ce poate provoca o embolie pulmonară. Aceasta este o urgență medicală care poate duce la complicații majore sau chiar la deces.

Gât și umeri înțepeniți

Dacă vă petreceți timpul aplecat peste tastatura unui computer, acest lucru poate duce la durere și rigiditate la nivelul gâtului și umerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button