Ehrlichioza: cauze, simptome si tratament
Ehrlichioza este o afectiune bacteriana transmisa de capuse si care provoaca simptome asemanatoare gripei. Astfel, semnele si simptomele ehrilichiozei variaza de la dureri usoare ale corpului pana la febra severa. Simptomatologia se instaleaza, de obicei, intr-o saptamana sau doua de la muscatura capusei, iar daca se ofera tratament adecvat cu antibiotice simptomele se pot remite si in cateva zile.
O alta infectie transmisa de capuse, anaplasmoza, este strans corelata cu ehrlichioza. Cu toate acestea, trebuie stiut ca intre acestea exista diferente considerabile si sunt cauzate de microorganisme diferite.
Cel mai bun mod de a preveni aceste infectii este reprezentat de evitarea muscaturilor de capusa. De asemenea, folosirea de insecticide speciale, verificarea tegumentelor in mod regulat si apelarea imediata la specialisti atunci cand exista capuse sunt doar cateva metode ce pot ajuta la preventia ehrlichiozei.
In continuarea articolului sunt prezentate mai multe detalii despre ehrlichioza, inclusiv cauzele, simptomele si optiunile de tratament aferente. In plus, sunt enumerate si cateva metode importante prin care se poate realiza profilaxia intepaturilor de capusa.
Care sunt cauzele?
Ehrlichioza este cauzata de bacteriile Ehrlichia si este transmisa in principal de capusele Amblyomma americanum. Capusele se fixeaza pe o gazda si se hranesc pana cand isi maresc volumul chiar si de cateva ori fata de normal. In timpul hranirii, capusele care poarta bacterii producatoare de boli le pot transmite catre gazda sanatoasa. De asemenea, capusele pot prelua bacteriile de la gazdele infectate, precum anumite specii de animale.
De obicei, pentru ca o persoana sa dezvolte ehrlichioza, aceasta trebuie sa fie muscata de o capusa infectata. Bacteriile vor patrunde in piele prin muscatura, iar in cele din urma isi vor croi drum in fluxul sanguin. Totusi, trebuie cunoscut ca bacteriile reusesc sa patrunda in organism doar atunci cand capusa s-a hranit cel putin 24 de ore sau a devenit suficient de plina cu sange. Indepartarea capuselor in cel mai scurt timp poate preveni infectia, dar acest lucru trebuie realizat doar de persoane competente.
De asemenea, este important de stiut faptul ca ehrlichioza poate fi transmisa si prin transfuzii de sange, de la mama la fat sau prin contactul direct cu un animal infectat si sacrificat.
Factori de risc
Ehrlichioza se raspandeste de cele mai multe ori din cauza capuselor infectate. Astfel, urmatorii factori pot creste riscul de a dezvolta infectii transmise prin muscatura de capusa:
- Iesitul in aer liber pe vreme calda – majoritatea cazurilor de ehrlichioza apar in lunile de primavara si de vara, deoarece capusele sunt mai active, iar oamenii isi petrec mai mult timp in aer liber;
- Expunerea la medii cu populatii mari de capuse – zonele cele mai frecventate de aceste capuse sunt reprezentate de sud-estul, estul si o parte din centrul Statelor Unite ale Americii. Locuitul sau vizitarea acestor zone ridica riscul de a contracta infectia;
- Sexul masculin – infectiile de acest tip au fost raportate in numar mai mare la barbati. Se considera ca barbatii sunt mai predispusi la infectie, deoarece petrec mai mult timp in aer liber pentru munca si recreere.
Simptomatologie
Simptomele ehrlichiozei seamana cu cele ale gripei si pot surveni in termen de 7 pana la 14 zile de la muscatura. Printre principalele manifestari se regasesc:
- Febra usoara;
- Dureri de cap;
- Frisoane;
- Dureri musculare;
- Greata si varsaturi;
- Diaree;
- Fatigabilitate;
- Pierderea apetitului alimentar;
- Dureri articulare;
- Confuzie;
- Eruptii cutanate;
Unele persoane cu ehrlichioza pot suferi de simptome atat de usoare, astfel incat nu vor solicita niciodata ingrijiri medicale. Organismul poate combate de multe ori boala pe cont propriu, dar trebuie stiut ca exista cazuri in care simptomele persistente si grave necesita spitalizare si ingrijiri medicale. Medicul trebuie consultat oricand apar simptomele prezentate mai sus, indiferent la cat timp dupa muscatura capusei. Acesta poate evalua situatia si poate recomanda cele mai bune solutii.
Complicatii
Fara tratament prompt, ehrlichioza poate avea efecte grave asupra unei persoane anterior sanatoase. Persoanele cu sisteme imunitare deficitare prezinta riscuri si mai mari in ceea ce priveste consecintele grave si care pot pune viata in pericol. Complicatiile grave ale acestei infectii survin in urma neprimirii tratamentului si includ:
- Insuficienta renala;
- Insuficienta respiratorie;
- Insuficienta cardiaca;
- Convulsii;
- Pierderea starii de constienta si coma.
Diagnostic
Infectiile produse de capuse sunt dificil de diagnosticat doar pe baza semnelor si simptomelor, deoarece unele dintre acestea, precum febra si mialgiile, sunt regasite si in alte afectiuni de sanatate.
Istoricul medical si analizele de sange pot ajuta la punerea diagnosticului. Astfel, daca o persoana are ehrlichioza, analizele de sange pot indica:
- Un numar redus de leucocite – globulele albe ajuta in lupta contra infectiei;
- Un numar redus de trombocite – trombocitele sunt esentiale pentru coagularea optima a sangelui;
- Anumite probleme in buna functionare a ficatului (TGO, TGP, Bilirubina, timpul de protrombina etc.)
Alte teste de sange ce pot ajuta la detectarea ehrlichiozei sunt reprezentate de reactia PCR (reactia de polimerizare in lant) si imunofluorescenta indirecta (IFA).
Optiuni de tratament
Daca medicul suspecteaza ca o persoana sufera de ehrlichioza sau de o alta boala provocata de muscatura de capusa, probabil va institui tratament cu antibiotice. De obicei, tratamentul cu antibiotic trebuie luat timp de 10 zile, dar exista si cazuri mai severe in care durata se poate extinde.
In general, medicii apeleaza la doxiciclina pentru a trata ehrlichioza, dar aceasta substanta nu este indicata in sarcina, astfel incat femeile insarcinate vor primi tratament cu rifampicina.
Persoanele care gasesc capuse fixate in tegumente nu trebuie sa se alarmeze. Totusi, scoaterea capusei in termen de 24 de ore este foarte importanta, reducand riscul de a contracta boala. In mod optim, capusa trebuie scoasa doar de personal medical.
In cazul in care o persoana isi doreste sa scoata pe cont propriu capusa, nu se recomanda apelarea la diferite leacuri traditionale, precum stoarcerea, arderea sau acoperirea cu diverse substante, precum uleiul sau vaselina. Urmatoarele etape pot ajuta la scoaterea capusei:
- Utilizarea unei pensete – de preferat, penseta trebuie sa aiba varful plat si sa fie dezinfectata. Aceasta trebuie plasata cat mai aproape de capul capusei;
- Scoaterea capusei – aceasta etapa implica prinderea stransa a capusei cu penseta si ridicarea lenta si ferma in sus si in exterior, astfel incat sa se detaseze de piele. Capusa nu trebuie rasucita in incercarea de a fi scoasa;
- Uciderea capusei – capusa trebuie ucisa dupa ce a fost scoasa. Aceasta trebuie plasata intr-un vas cu alcool, deoarece zdrobirea sa in mana sau cu unghiile ar putea duce la eliberarea fluidelor infectate. Daca se doreste pastrarea capusei pentru investigatii, se recomanda plasarea sa intr-o punga din plastic sau intr-un borcan si asezarea sa in congelator;
- Curatarea locului de implantare – locul muscaturii trebuie curatat bine cu antiseptic sau apa si sapun;
- Monitorizarea locului muscaturii – acest lucru trebuie facut in urmatoarele zile si saptamani, iar medicul trebuie anuntat ori de cate ori se instaleaza manifestari anormale, precum febra, durerile musculare si cele articulare.
Profilaxie
Cea mai buna metoda de prevenire a ehrlichiozei consta in evitarea muscaturilor de capusa. Acest lucru se face prin:
- Purtarea hainelor de culoare deschisa – capusele au o culoare inchisa, astfel incat se pot observa usor pe hainele albe si pot fi eliminate rapid;
- Evitarea de incaltaminte deschisa, precum sandalele – capusele traiesc, in general, in zonele ierboase sau pe campuri si se pot atasa de picioare;
- Folosirea de insecticide speciale – exista numeroase spray-uri sau creme ce pot ajuta la indepartarea insectelor, precum tantarii sau capusele. Aceste produse contin diferite substante ce pot fi aplicate direct pe piele sau pe haine;
- Utilizarea de haine lungi – cu cat zonele de piele expuse sunt mai mici, cu atat sansele de muscaturi sunt mai reduse;
- Inspectarea regulata a corpului – analizarea amanuntita a tegumentelor poate ajuta la detectarea rapida a capuselor si la eliminarea lor in timp util. De asemenea, hainele si echipamentele trebuie verificate amanuntit.
Bibliografie:
Sexton DJ. Human ehrlichiosis and anaplasmosis. .
Ferri FF. Ehrlichiosis and anaplasmosis. In: Ferri’s Clinical Advisor 2016. Philadelphia, Pa.: Mosby Elsevier; 2016.
Papadakis MA, et al., eds. Viral & rickettsial infections. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2015. 54th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2015. http://www.accessmedicine.com
Lyme disease. American Lyme Disease Foundation. http://aldf.com/lyme-disease/#prevent
Preventing tick bites. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/lyme/prev/index.html
One Comment