Alimentație

Micul dejun dimineața. Dacă nu ți-e foame, nu mânca!

”Mănâncă dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și la cină ca un sărac”. Parcă așa era zicala. ”Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”. Dar oare de ce îi spune micul dejun?
Mulți spun că dacă sari peste micul dejun vei mânca mult mai mult mai târziu, îți vei deregla metabolismul și astfel vei crește în greutate. Da, există studii care au descoperit o corelație între lipsa micului dejun și creșterea indicelul de masă corporală. Dar există o mare diferență între corelație și cauzalitate. E ca și cum ai spune că înghețata cauzează arsuri solare pentru că statistica spune că atunci când vânzările la înghețată cresc, crește și numărul persoanelor care suferă de arsuri solare.
Poate asocierea a fost făcută cu persoanele care incorporează micul dejun într-un stil de viață sănătos: sunt mai activi și au o dietă echilibrată.
Cel mai mare studiu făcut până acum a examinat 300 de subiecți supraponderali sau obezi care au fost împărțiți în două grupuri: jumătate au servit micul dejun, pe când cealaltă jumătate nu. După 4 luni, nu s-a observat nicio diferență în greutate între cele două loturi.
”În ceea ce privește greutatea, cel puțin la adulți, se pare că micul dejun este un mit”, spune autorul studiului. ”Poate cei care sar peste micul dejun încearcă să-și controleze greutatea. Iar pentru aceștia, servireamicului dejun ar putea să pericliteze acest control și să crească în greutate”.
Dar de ce vedem peste tot reclame care susțin micul dejun ca cea mai importantă masă din zi? Acum, pentru că fiecare cercetare științifică este obligată să menționeze orice sponsorizare primită, am descoperit că majoritatea studiilor care spuneau că masa de dimineață este obligatorie au fost sponsorizate tocmai de ”industria” micului dejun: producătorii de cereale, fulgi de ovăz și celelalte companii cu profil asemănător.
Asta nu înseamnă că trebuie să ”demonizăm” micul dejun. Cei care deja s-au obișnuit să mănânce dimineața, care și-au făcut un program stabil pentru mesele principale ale zilei, pot să își continue riualul în liniște. În liniște. Adică să nu îi judece pe ceilalți care nu simt nevoia de o gustare în fiecare dimineață și să nu impună programul lor ca normă pentru toți.
Ce facem cu copiii? Ar trebui să-i obligăm să mănânce înainte de a pleca la școală? Normal că un copil flămând nu poate sta atent la ore și va primi note mai proaste. Dar există pauze pentru masă, există pachețel și există părinți care lasă supermarketurile și fast-food-urile să le hrănească odraslele. Mult mai sănătos e un pachețel cu un sandwich făcut acasă și mâncat în pauza mare, decât un mic dejun forțat și o grămadă de dulciuri până la masa de prânz pe care copilul o servește când ajunge acasă.
Un studiu din 2015 de la Universitatea din Cardiff arată o asociere între un mic dejun sănătos și o performanță școlară crescută. Autorul, Prof. David Rogers, susține lipsa unui mic dejun din cauza situației familiale precare poate să fie explicația performanței scăzute a copilului. De aceea se încearcă introducerea nenumăratelor programe care includ micul dejun în orarul școlarului.
Știința din spatele beneficiilor micului dejun nu sprijină vehemența absolută cu care este invocat, cel puțin la adulți. Așadar, dacă credeți că aveți nevoie de micul dejun pentru a fi funcționali în timpul zilei, foarte bine! Dacă credeți că micul dejun vă va ajuta să mâncați mai sănătos pe parcursul întregii zile, luați-l! Iar dacă nu simțiți acest lucru și puteți aștepta liniștiți masa de prânz, e la fel de bine!
Surse:

 

Back to top button