Cred sau Știu?

Poate fi cancerul tratat cu artemisinin (pelin dulce)?

Artemisininul este un compus chimic regasit intr-o planta traditionala chinezeasca numita Artemisia annua, sau pelinul dulce.

Unii cercetatorii sustin ca acest compus chimic poate opri raspandirea cancerului si a metastazei. Cu toate acestea, studiile au fost facute pana acum doar pe animale. Nu exista inca nicio evidenta stiintifica ca aceste beneficii sunt valabile si in cazul oamenilor; pentru acest lucru, este necesara o cercetare mai amanuntita.

Ce este artemisininul?

Artemisininul este un compus derivat al pelinului dulce, pe care medicii chinezi il folosesc in mod frecvent. Pelinul dulce este nativ din Asia. Are flori galbene, si frunze asemanatoare ferigii. Aceasta planta a fost folosita in tratamente traditionale si homeopatice, precum:

  • Febra
  • Dureri de cap
  • Infectii bacteriene
  • Inflamatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda utilizarea unei forme de atremisinin pentru a trata malaria severa.

Vindecarea cancerului cu artemisinin – dovedit sau nu?

Planta de Artemisia annua are proprietati anticanceriene, desi nu exista nicio evidenta clara pana in prezent ca aceasta poate ajuta in lupta cu cancerul in cazul oamenilor. Investigatiile despre proprietatile anticancerigene au fost facute de regula pe mostre mici sau au folosit animalele ca si modele, insa nu si oamenii.

Unii cercetatori considera ca artemisininul interactioneaza cu fierul si formeaza radicalii liberi in corp. Radicalii liberi sunt compusi chimici care omoara celulele. Celulele canceroase absorb foarte mult fier, ceea ce le face sa fie mult mai predispuse la daune datorita radicalilor liberi. Un grup de cercetatori a verificat toate evidentele dintre anii 1983 si 2018 referitoare la artemisinin si derivatiile cancerului, si au descoperit urmatoarele:

Mai multe studii atesta ca artesimininul si formele ei sintetice pot avea ca tinta celulele canceroase atunci cand sunt in combinatie cu chimioterapia. Artemisininul poate avea mai putine efecte secundare decat tratamentul traditional impotriva cancerului.
Nu sunt prea multe studii in acest domeniu, ceea ce inseamna ca cu atat mai putin rezultatele pot fi sigure.
Cercetatorii au nevoie de mai multe studii pentru a demonstra siguranta artemisininul in cazul oamenilor si cum impacteaza acestea celulele cancerigene.
De asemenea e nevoie de mai multe studii pentru a determina cum interactioneaza artemisininul cu medicamentele impotriva cancerului.

Un studiu din 2015 privind 127 investigatii diferite despre efectele antimalariei asupra cancerului, sugereaza ca artemisininul poate avea proprietati anticancerigene.

Un alt studiu din 2012 a identificat potentiale beneficiii a artemisininului in tratamentul pentru cancer. Acesti oameni de stiinta sustin ca compusii simpli ai artemisininului nu sunt atat de puternici si au o rezistenta mult mai redusa decat a celor din tratamentul traditional.

Asta inseamna ca daca se va folosi vreodata aceasta forma de terapie, va fi nevoie de doze mult mai mari si mai frecvente. In ciuda evidentelor clare si concise despre efectele artemisininului in combaterea cancerului, unii oameni de stiinta nu-si pierd speranta.

Deoarece efectele artemisininului raman inca necunoscute in cazul oamenilor, oamenii de stiinta nu-l folosesc in prezent in tratarea cancerului. Pot exista reactii advserse, interactiuni si pericole pe termen lung pe care nimeni nu le poate prevedea.

Datorita lipsei de cercetare, oamenilor de stiinta le este de asemenea greu sa-si dea seama care ar fi doza potrivita in tratamentul cu artemisinin.

Unele persoane administreaza artemisininul ca un remediu natural impotriva altor afectiuni.

Forme de administrare

Cele mai intalnite forme de artemisinin sunt:

  • Comprimatele orale
  • Injectiile
  • Cremele aplicate local
  • Supozitoarele

Unele persoane folosesc intre 4.5 si 9 g de Artemisia annua uscata in apa fierbinte ca si infuzie de ceai in tratamentul impotriva febrei sau a malariei. Alte persoane folosesc 100-200 mg de artemisinin in combinatie cu alte tratamente impotriva anumitor afectiuni.

Reactii adverse si riscuri

Desi artemisininul este un compus prezent in mod natural, el implica multe riscuri. Administrat in doze mici, el prezinta siguranta in tratarea febrei sau malariei.
Cu toate acestea, poate include urmatoarele reactii adverse:

  • Eruptie pe piele, dupa administrarea locala
  • Ameteala
  • Tiuitul urechilor
  • Lipsa auzului
  • Varsaturi
  • Greata
  • Frisoane
  • Afectiuni hepatice

Interactiuni

Pentru a preveni interactiunea cu alte medicamente, consultati medicul inainte de a administra orice forma de artemisinin. De exemplu, artemisininul poate interactiona cu medicamentele anticonvulsive; de aceea nu este indicata administrarea simultana a celor doua medicamente.

Concluzii

Oamenii de stiinta inca lucreaza pentru a stabili definitiv cat de sigur si eficient este artemisininul in tratamentul impotriva cancerului. Oamenii de stiinta fac investigatii in legatura cu posibilele interactiuni cu medicamente, precum si cu dozele optime. Primele studii au aratat rezultate pozitive.

Cu toate acestea, nu trebuie niciodata sa incercati tratamentul cu artemisinin fara recomandare din partea medicului.

Source
Does artemisinin help treat cancer?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button