Știri

Superbacteriile, o amenințare pentru omenire!

Omenirea duce o luptă tot mai aspră și mai dificilă în fața microorganismelor de tot felul. Din cauza utilizării nepotrivite a antibioticelor, în ultimii zece ani, riscăm să pierdem lupta în tot mai multe cazuri. Specialiștii vorbesc de microorganisme rezistente total la orice formă de tratament.

Pandemia de COVID-19 a demonstrat încă o dată vulnerabilitatea omului în fața microorganismelor. Mai ales că acestea au o viteză de adaptare superioară nouă, spun specialiștii.

Virușii, bacteriile încep să dea tot mai multe bătăi de cap, mai ales din cauza obiceiurilor nepotrivite. Sedentarismul, stresul și alimentația nesănătoasă ne-au slăbit sistemul imunitar, iar utilizarea fără discernământ a antibioticelor ne pot aduce în pragul unei înfrângeri cumplite în fața microorganismelor.

Irina Alecu este un cunoscut medic epidemiolog din cadrul Direcției de Sănătate Botoșani și mărturisește că lucrurile în ceea ce privește relația dintre om și microorganisme s-a complicat în ultimii 10 ani. Această competiție, luptă dintre om și microorganisme dusă încă de la începuturi, tinde să capete o turnură nefericită pentru specia noastră.

Microorganismele au o viteză de adaptare superioară omului. „Suntem clar inferiori vitezei de adaptare a microorganismelor”, recunoaște dr. Alecu. Cu toate strădaniile specialiștilor au apărut deja microorganisme rezistente la toate tratamentele cunoscute.

Deja, tot mai multe microorganisme sunt total rezistente la tot ceea ce cunoaștem noi din punct de vedere al antibioticelor”, adaugă specialista. Acestea au un potențial letal ridicat, mai ales că acele microorganisme nu pot fi ucise cu niciun antibiotic cunoscut. „Se dezvoltă septicemii care sunt clar fatale pentru pacient”, avertizează ea.

Iar principala cauză a apariției acestor microorganisme panrezistente este folosirea nejustificată și în exces a antibioticelor. După decenii în care multe persoane au luat antibiotice „după ureche“, inclusiv în cazul virozelor, unde nu au niciun efect, microorganismele au învățat să se adapteze și să supraviețuiască cu brio asaltului medicamentos.

Situația aceasta a apărut după o perioadă îndelungată de utilizare, să spunem, fără precauție, a antibioticelor. Dintotdeauna știm că antibioticele nu funcționează asupra a tot ceea ce înseamnă infecție virală. Nu luăm antibiotice pentru orice durere, fiindcă nu sunt antalgice. Trebuie să înțelegem că antibioticul trebuie luat țintit, atunci când știm ce este eficient pe o anumită infecție. Așa am ajuns în situația prezentă, avem din ce în ce mai multe microorganisme pentru care nu putem interveni“, spune Irina Alecu.

În fața acestor microorganisme rezistente dezvoltate după folosirea antibioticelor în exces și în mod nepotrivit, medicii ajung în unele cazuri să nu mai aibă cum salva viața pacientului.

Suntem, ca profesioniști în domeniul medical, puși în situația de a capitula în fața unui microorganism care a dezvoltat o rezistență totală față de orice substanță pe care o avem pentru tratament în momentul actual. Devin mortale, ne invadează. În momentul acela suntem în șah mat și am pierdut lupta cu microorganismul panrezistent”, precizează dr. Irina Alecu.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a publicat o listă de superbacterii rezistente la antibiotice, microorganisme cu potențial patogen ridicat – numite „patogeni prioritari”, scrie adevărul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button