Recomandari

Temperatura ideală pentru un somn odihnitor, în sezonul de iarnă!

Temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși poate varia în funcție de preferințele individuale și de condițiile climatice exterioare. Cu toate acestea, există recomandări generale care pot contribui la un mediu interior confortabil și benefic pentru sănătate.

În decursul anilor s-au făcut numeroase studii cu privire la temperaturile din locuințe și valoarea acestora pentru un stil de viață sănătos. Cercetătorii au constatat că expunerea la temperaturi de 18°C ​​sau mai mici a fost asociată cu efecte negative asupra sănătății, inclusiv cele legate de sănătatea inimii și plămânilor, somn, performanță fizică și sănătate generală.

Oamenii în vârstă și cei cu probleme de sănătate au fost mai vulnerabili la efectele negative ale temperaturilor scăzute. De exemplu, temperaturile interioare de sau sub 18,2°C au fost asociate cu o severitate crescută a simptomelor la pacienții cu probleme respiratorii cronice. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio asociere între temperatura interioară și infecțiile virale la adulții și copiii sănătoși în timpul iernii.

Temperatura ideală a locuinței poate varia în funcție de nivelul de confort individual. Însă există recomandări de a menține temperatura medie între 20-22 grade Celsius pentru spațiile de locuit. Acest interval este considerat propice pentru confortul uman și ajută la obținerea unui echilibru între căldură și eficiență energetică. Cu toate acestea, unele persoane pot prefera setări ușor mai reci sau mai calde, în funcție de preferințele personale și de considerente legate de sănătate.

Temperatura ideală în timpul zilei este adesea considerată între 20°C și 22°C. Acest interval este suficient de confortabil pentru majoritatea oamenilor. Însă, noaptea, pentru a avea un somn de calitate, specialiștii recomandă să reduci temperatura în cameră. „O valoare între 15°C și 18°C este considerată potrivită pentru mulți oameni în timpul nopții”, spun specialiștii. În cazul în care vă știți cu probleme de sănătate, puteți opta la temperatui de 18-20 de grade.

De asemenea, pentru un confort sporit în locuință, asigură-te că există o ventilație adecvată pentru a preveni acumularea de umiditate și pentru a menține un aer proaspăt. Deschide ferestrele în mod regulat, utilizează ventilatoare sau un sistem de ventilație.

Menținerea nivelului adecvat de umiditate (între 40% și 60%) poate contribui, de asemenea, la confortul termic. Prea multă umiditate poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului, în timp ce un nivel prea scăzut poate provoca uscăciune la nivelul căilor respiratorii.

Pentru îmbunătățirea calității somnului trebuie să respectați și alte lucruri, nu doar să setați o temperatură adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button