Minte Sanatoasa

Cum pot bacteriile din sistemul digestiv să-ți afecteze creierul

Bacteriile care scapă din sistemul digestiv pot să-ți altereze dispoziția

Tractul digestiv și creierul sunt stâns legate între ele, demonstrează ultimele studii care arată că acestea pot influența comportamentul, gândurile și dispoziția noastră. Acum cercetătorii au descoperit dovezi pentru translocație bacteriană (sau ”intestin permeabil”/”leaky gut”) la pacienții cu depresie.
În mod normal, sistemul digestiv este înconjurat de un zid impermeabil de celule. Unele comportamente sau afecțiuni medicale pot compromite acest zid, permițând substanțelor toxice și bacteriilor să treacă în fluxul sangvin (vezi lista de mai jos). Într-un studiu publicat în ediția din May a revistei Acta Psychiatrica Scandinavica, aproximativ 35% din pacienții cu depresie au prezentat semne de ”intestin permeabil”, bazat pe teste sanguine.
Cercetătorii nu cunosc încă mecanismul exact prin care ”intestinul permeabil” se raportează la depresie, dar studiile recente pot oferi niște indicii. Bacteria ”deplasată” poate activa răspunsuri autoimune și inflamație, reacții care sunt cunoscute ca fiind asociate cu debutul depresiei, dispoziție alterată și oboseală. ”Intestinul permeabil poate  menține inflamația în cazul pacienților depresivi”, care poate exacerba simptomele depresiei dacă nu este tratată, spune Michael Maes, un cercetător psihiatru.
În prezent, ”intestinul permeabil” este tratat cu o combinație de glutamină, N-acetilcisteină și zinc – cunoscut cu proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante – atunci când doar modificări ale dietei și comportamentului nu sunt suficiente.

Cauze ale intestinului permeabil

  • consumul regulat de antalgice (medicamente pentru durere)
  • consumul regulat de antibiotice
  • infecții (cum ar fi HIV)
  • boli autoimune
  • abuz de alcohol
  • boli inflamatorii ale intestinului
  • intoleranță la gluten
  • alergii alimentare severe
  • radioterapie
  • stres psihologic
  • surmenaj

Helicobacter pylori corelată cu declinul cognitiv

Un tip de bacterie care poate ”scăpa” din sistemul digestiv este și Helicobacter pylori, principala cauză a ulcerului gastric. Potrivit unui studiu al revistei ”Psychosomatic Medicine”, H. pylori poate contribui la declinul cognitiv și boala Alzheimer.
Comparat cu persoanele neinfectate, cei care au fost testați pozitiv cu H. pylori au avut rezultate mai slabe la testele cognitive, incluzând aici cele care măsoară memoria verbală. S-au găsit dovezi care indică faptul că celulele cu H. pylori pot să se strecoare în creier unde se pot agrega cu proteinele amiloid caracteristice bolii Alzheimer, instigând astfel formarea plăcii de amiloid.
Institutul National de Sănătate (din SUA) estimează că aproximativ 20% din persoanele sub 40 de ani și jumătate din adulții de peste 60 de ani sunt infectați cu această bacterie.
Studii recente făcute pe voluntari sănătoși care au consumat un mix probiotic (în special cu lactobacili)  au arătat mai puține semne de anxietate și depresie.

 Sursa: Scientific American Mind

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button