Alimentație

Cât de sănătoasă este ciocolata caldă?

Ciocolata artizanală, băută în cantităţi moderate, evident, nu doar că ne face mai fericiţi, ci ne poate face chiar şi mai sănătoşi. Trebuie însă să fim foarte atenţi la compoziţia ei.

Istoria nu consemnează când şi unde a apărut prima cană cu ciocolată caldă în România, dar ştim că primul european care a savurat-o a fost Christofor Columb.

Ciocolata caldă de la origini și până în prezent

Pe măsură ce temperatura scade și iarna își intră în drepturi, mulți dintre voi vă doriți o cană de ciococlată caldă cu care să vă încălziți și să vă relaxați. Însă cât de sănătoasă este ciocolata caldă? Cu atât de multe informații disponibile despre ceea ce este sau nu bun pentru noi, poate fi greu să știm ce să credem. Deci, ciocolata caldă este bună sau nu? Să aruncăm o privire mai atentă la ingredientele sale și să stabilim dacă poate face sau nu parte dintr-o dietă sănătoasă.

Ciocolata caldă este o băutură caldă obținută de obicei prin amestecarea laptelui fierbinte sau a apei cu pudră de ciocolată sau ciocolată rasă. Este o băutură populară și reconfortantă în timpul anotimpurilor mai reci și poate fi savurată cu arome adăugate precum scorțișoară sau bezele.

Ciocolata fierbinte a fost savurata de secole, cea mai veche versiune cunoscuta fiind originara din civilizatia Maya din America Centrala. Astăzi, este disponibil pe scară largă în multe forme, inclusiv de la ciocolată caldă picantă mexicană la ciocolată caldă europeană spumoasă. Este disponibilă și în pachete instant, amestecuri specializate de ciocolată caldă și chiar versiuni gourmet realizate cu ciocolată de înaltă calitate.

Ce conține ciocolata caldă?

În timp ce ciocolata caldă este incontestabil delicioasă, este esențial să luați în considerare dacă este bună pentru sănătate. Conține unele valori nutriționale, dar este esențial să rețineți că este adesea bogat în zahăr și calorii. Unele dintre acestea sunt:

Calciu

Ciocolata caldă poate fi o sursă bună de calciu, care este important pentru oase și dinți puternici. În funcție de tipul de lapte utilizat, consumul de ciocolată caldă poate furniza până la o treime din aportul zilnic recomandat de calciu.

Dacă doriți un impuls suplimentar, încercați să adăugați lapte de migdale la ciocolata caldă, deoarece are mai mult calciu decât laptele de vaca obișnuit. De asemenea, puteți adăuga un strop de scorțișoară pentru un plus de aromă.

Antioxidanți

Ciocolata caldă este, de asemenea, plină de antioxidanți, care sunt importanți pentru menținerea sănătății. Pudra de cacao folosită pentru a face ciocolată caldă conține flavonoide și catechine, care au fost legate de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății inimii.

Calorii

În timp ce ciocolata caldă poate fi o sursă bună de calciu și antioxidanți, este important să ne amintim că este, de asemenea, bogată în calorii și grăsimi saturate. În funcție de tipul de ciocolată și laptele folosit, o singură ceașcă de ciocolată caldă poate conține până la 200 de calorii sau mai mult.

Fier și Magneziu

Ciocolata caldă este, de asemenea, o sursă bună de fier și magneziu. Fierul ajută la transportul oxigenului în întreg organismul și este important pentru producerea de energie, în timp ce magneziul ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține oasele sănătoase. În funcție de tipul de cacao folosit, o singură ceașcă de ciocolată caldă poate conține până la 15% din aportul zilnic recomandat de fier și 8% din aportul zilnic recomandat de magneziu.

Beneficiile asupra sănătății

Dincolo de beneficiile indirecte pe care le are ciocolata caldă asupra sănătății, această băutură are și unele beneficii directe și rapide.

Ameliorează durerile de gât

Ciocolata caldă este un remediu popular pentru durerile de gât și alte afecțiuni respiratorii. Băutura caldă ajută la calmarea gâtului și poate fi de ajutor în ameliorarea iritației cauzate de tuse. În plus, cacao fierbinte conține teobromină, care are proprietăți antiinflamatorii ce pot ajuta la reducerea inflamației pulmonare.

Ajută memoria

De asemenea, se crede că ciocolata caldă ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive. Cacao conține flavanoli care sunt asociați cu creșterea fluxului de sânge către creier. Acest flux sanguin îmbunătățit ajută la transportul unei cantități mai mari de de oxigen și substanțe nutritive către celulele din creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea funcționării acestuia și la memoria.

Scade tensiunea arterială

Studiile au arătat că consumul de ciocolată poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Flavanolii din cacao sunt cunoscuți pentru a relaxa pereții arterelor, îmbunătățind fluxul sanguin și reducând tensiunea arterială generală.

Concluzii

Ciocolata caldă poate fi un răsfăț reconfortant și delicios, dar este important să rețineți că, la fel ca și alte alimente dulci, este, de asemenea, bogată în calorii, zahăr și grăsimi. Dacă este consumată cu moderație, ciocolata caldă poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, deoarece oferă niște nutrienți esențiali, cum ar fi calciu, fier și magneziu. Totodată, influențează starea de spirit, ajută la ameliorarea durerilor de gât și contribuie la îmbunătățirea funcționării creierului. Însă, la fel ca și în cazul altor alimente, se recomandă consumul cu moderație.

Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unei alternative mai sănătoase la ciocolata caldă, puteți încerca să adăugați pudră de cacao la smoothie-ul de mic dejun sau să faceți o ceașcă de cacao fierbinte cu lapte degresat și stevie. Poti opta si pentru o cana de ceai verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button