Alimentație

Cât de sănătos este gătitul la AirFryer (Friteuza cu aer cald)?

Tot mai mulți oameni susțin că friteuza cu aer cald este o alternativă mai sănătoasă la prăjelile clasice, deoarece se folosește mai puțin ulei. Dar care sunt beneficiile și riscurile gătirii cu o friteuză cu aer cald pentru sănătate?

O friteuza cu aer cald este un aparat de bucătărie care gătește prin circularea aerului cald în jurul alimentelor. Mâncarea este încălzită prin convecție, ceea ce creează un exterior crocant și care necesită un minim de grăsime. Reprezintă o metodă alternativă la gătirea chipsurilor, cartofilor prăjiți și puiul prăjit, folosindu-se mult mai puțin ulei.

Friteuzele cu aer cald (AirFryer) au crescut în popularitate datorită faptului că oamenii au început să conștientizeze tot mai mult despre sănătate și modul în care alimentatea o influențează, dar în același timp aceștia nu doresc să renunțe la prăjeli. Oamenii consumă cantități mari de cartofi prăjiți, dar și numeroase alte legume și preparate din carne, iar 40% dintre acestea sunt produse congelate.

Producătorii de friteuze cu aer cald promovează acest aparat pentru gătirea alimentelor într-un regim sănătos, fără efecte negative asupra sănătății. Alimentele prăjite cu aer cald au un conținut mai mic de grăsimi comparativ cu alimentele prăjite în baia de ulei, ceea ce înseamnă că pot fi mai sănătoase.

Cu toate acestea, unii sunt îngrijorați de posibilele riscuri pentru sănătate ale utilizării acestei noi forme de gătit, în primul rând din cauza temerilor legate de toxicitate și cancer. Alții sunt sceptici cu privire la presupusele beneficii pentru sănătate ale alimentelor prăjite în acest mod.

Friteuzele cu aer cald în comparație cu alte metode de gătit

Producătorii au conceput friteuza cu aer cald pentru a crea o modalitate mai sănătoasă de a găti alimente prăjite, nu pentru a înlocui metodele tradiționale de preparare a alimentelor, cum ar fi prăjirea și grătarul.

Alimentele prăjite tind să conțină mult mai multe grăsimi decât alimentele gătite în alte moduri.

În timp ce 100 de grame (g) de piept de pui prăjit în ulei conțin 13,2 g de grăsime, comparativ cu doar 0,39 g de grăsime la 100 de grame (g) de piept de pui gătit la cuptor, mulți consumatori preferă aroma și textura puiului prăjit în ulei. Deoarece friteuzele cu aer cald necesită o fracțiune din uleiul, oamenii pot avea o masă mai sănătoasă, care are arome și texturi similare cu alimentele prăjite în ulei.

Acest lucru este de dorit, deoarece reducerea consumului de ulei poate fi extrem de benefică pentru sănătatea noastră. Oamenii de știință au legat aportul de grăsimi din uleiul vegetal cu o varietate de boli și afecțiuni.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii despre gătitul cu ulei. Tipul de ulei face diferența, precum și cantitatea de acizi grași polinesaturați omega-6 în raport cu acizii omega-3, iar oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin ce efecte au omega-6 asupra organismului.

Nimic din toate acestea nu garantează că puiul prăjit în aer cald este mai sănătos decât puiul prăjit în ulei, la grătar, gătit lent sau în tigaie. Există multe alte aparate capabile să ofere alimente sănătoase și delicioase, dincolo de crusta crocantă.

Cum funcționează friteuzele cu aer cald?

Friteuzele cu aer cald funcționează prin circulația aerului fierbinte în jurul unui produs alimentar pentru a crea aceeași crocanțeală ca în alimentele prăjite tradiționale. Friteuzele cu aer cald realizează acest lucru prin eliminarea uleiurilor bogate în grăsimi și calorii din procesul de gătit. Folosind doar 1 lingură de ulei de gătit, o persoană poate produce rezultate similare ca în cazul produselor prăjite în baia de ulei.

Cercetătorii afirmă că friteuzele cu aer cald folosesc aer încălzit care conține picături fine de ulei pentru a elimina umiditatea din alimente. Rezultatul este un produs care are caracteristici similare cu alimentele prăjite, deși cu niveluri semnificativ mai mici de grăsime.

La fel ca multe alte metode de gătit, prăjirea cu aer declanșează o reacție chimică – efectul Maillard – care îmbunătățește culoarea și aroma alimentelor prăjite cu aer.

Beneficiile gătilui la friteuza cu aer cald

Când sunt utilizate corespunzător, friteutoarele cu aer oferă multe beneficii sănătoase:

  • Folosirea friteuzelor cu aer cald poate promova pierderea în greutate

Un aport mai mare de prăjeli are legături directe cu un risc mai mare de obezitate. Acest lucru se datorează faptului că alimentele prăjite tind să fie bogate în grăsimi și calorii. Trecerea de la alimente prăjite la alimente prăjite cu aer și reducerea consumului regulat de uleiuri nesănătoase poate promova pierderea în greutate.

  • Friteuzele cu aer pot fi mai sigure

Prăjirea alimentelor presupune încălzirea unui recipient mare plin cu ulei. Acest lucru poate reprezenta un risc pentru siguranță. În timp ce friteutoarele cu aer se încălzesc, nu există riscul de a vărsa, de a stropi sau de a atinge accidental uleiul fierbinte. Oamenii ar trebui să folosească mașinile de prăjit cu atenție și să urmeze instrucțiunile pentru a asigura siguranța.

  • Friteuzele cu aer reduc riscul formării de acrilamide toxice

Prăjirea alimentelor în ulei poate provoca dezvoltarea unor compuși periculoși, cum ar fi acrilamida. Acest compus se formează în anumite alimente în timpul metodelor de gătit la căldură mare, cum ar fi prăjirea.

Acrilamida poate avea legături cu dezvoltarea unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul endometrial, ovarian, pancreatic, mamar și esofagian. Un studiu din 2014 a sugerat, de asemenea, o legătură între acrilamidă alimentară și cancerul renal, endometrial sau ovarian, deși rezultatele sunt incerte.

Trecând la prăjirea cu aer, oamenii pot reduce riscul de a avea acrilamide și hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) în alimente.

Prăjirea cu aer este sigură pentru toată lumea?

În general, friteuzele cu aer sunt o alternativă mai sănătoasă la prăjirea cu grăsimi, dar alimentele gătite într-o friteuză cu aer sunt încă clasificate ca alimente prăjite. S-a dovedit în nenumărate rânduri că alimentele prăjite contribuie la creșterea în greutate, diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer , așa că dacă utilizați o friteuză cu aer, utilizați-o ca metodă ocazională de gătit, mai degrabă decât în ​​fiecare zi.

Un exemplu de efect negativ pe care prăjirea cu aer îl poate avea asupra alimentelor și asupra sănătății dumneavoastră a fost ilustrat de un studiu care a arătat că gătitul soiurilor grase de pește, cum ar fi sardinele într-o friteuză cu aer, a scăzut conținutul de grăsimi sănătoase (grăsimi poli-nesaturate) și a crescut ușor. produsele de oxidare a colesterolului, care pot afecta negativ nivelul colesterolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button