Alimentație

Cinci beneficii ale vinului fiert!

Un pahar sau o cană de vin fiert aromat ne încălzește în zilele răcoroase de iarnă. Odată cu răspândirea târgurilor de Crăciun, vinul fiert a încălzit tot mai multe suflete, fiind o băutură nelipsită de Crăciun. Există mai multe rețete de vin fiert, unele de-a dreptul delicioase. Însă, în timp ce sorbiți din licoaea Crăciunului, știți că vinul fiert are și beneficii pentru sănătate?

1. Încetinește îmbătrânirea

„Îmbătrânirea ca un vin fin”, suntem siguri că ați auzit asta de mai multe ori și chiar se poate întâmpla atunci când consumați vin. Acest lucru este susținut și de un studiu realizat la Virginia Tech Carilion Research Institute. Cercetătorii au descoperit că vinul fiert conține resveratrol, un compus polifenolic care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire al organismului.

2. Reglarea tonusului vascular

Vinul roşu poate preveni debutul şi progresia aterosclerozei, care se declanşează atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă abilitatea de relaxare. Alcoolul şi polifenolii din vin favorizează menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, prin promovarea formării de oxid nitric. Aceasta are un rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

3. Scade tensiunea arterială

Există dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului roşu asupra presiunii sangvine. Astfel, două pahare de vin roşu sorbite în timpul mesei scad presiunea arterială la persoanele afectate de hipertensiune. Un studiu publicat în jurnalul Molecules a constatat că atunci când consumi vin în cantități moderate, acesta se poate fi o sursă bună de antioxidanți care pot ajuta la reducerea tensiuni arteriale.

4. Îmbunătățește sănătatea creierului

Conținutul de resveratrol din vin este, de asemenea, benefic pentru memorie. Un studiu realizat la Centrul Medical al Universității Georgetown a constatat că acest compus vă poate proteja împotriva bolii Alzheimer.

5. Antioxidant

Melatonina conţinută de vinul roşu ajută la reglarea ceasului biologic, dar este şi un puternic antioxidant. Aşadar, consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi benefic pentru somn.

ATENȚIE! Vinul sau vinul fiert poate avea beneficii pentru sănătate doar dacă este consumat cu măsură. Nu uitați că vinul fiert încă mai are alcool chiar și după fierbere și nu se recomandă să vă urcați la volan după ce l-ați consumat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button