Parenting

Influenta televizorului asupra copiilor

„Fiecare oră petrecută de copii în fata micului ecran creste riscul consumului de băuturi dulci acidulate cu 50%, expunerea la reclamele publicitare fiind cauza principală a acestei tendinţe nesănătoase „ – este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Goteborg, Suedia.

„Copiii care petrec mult timp în faţa televizorului au tendinţa să prefere băuturi de tip Coca-Cola, Pepsi, 7Up etc.”, explică Dr. Stina Olafsdottir, membră a echipei de cercetători care a realizat studiul. Cei care se uită la reclame publicitare ar fi cei mai înclinaţi să consume astfel de băuturi. Acesta nu este însă singurul motiv, subliniază cercetătorii, remarcând totuşi că există o legătură între micul ecran si consumul acestor băuturi.

Studiul s-a desfasurat cu ajutorul părinţilor a 1.700 de copii cu vârsta între doi şi nouă ani. Unul din şapte părinţi şi-au exprimat dorinţa de a proteja copii de efectele negative ale acestor reclame. Specialiştii în sănătate sunt de părere că expunerea la reclame TV, care încurajează copiii să consume dulciuri, fast-food si băuturi acidulate dulci este inevitabilă şi că părinţii ar trebui să elimine, sau cel puţin limiteze, timpul pe care copiii îl petrec în faţa televizorului.

Din păcate însă, cercetătorii recunosc că astăzi mulţi părinţi nu au timp sau interes să-şi supravegheze copiii si folosesc televizorul ca pe o bonă, care să-i ţină ocupaţi pe copii cât mai mult timp posibil. Autorii concluzionează că ”rezultatele întăresc convingerea că este posibil să influențezi obiceiurile alimentare ale copiilor prin TV”.

Back to top button