Parenting

Cum se depozitează laptele matern proaspăt

O persoană care alăptează poate dori să extragă și să stocheze laptele matern din mai multe motive practice, inclusiv pentru bebelușii care merg la grădiniță sau care nu se prind la sân sau nu sug bine. Este sigur să depozitați laptele matern atâta timp cât părinții sau îngrijitorii respectă liniile directoare de siguranță stabilite.

Laptele matern proaspăt

O persoană poate stoca laptele matern proaspăt și congelat atâta timp cât respectă orientările de siguranță privind temperatura și durata de depozitare. Acest articol prezintă modul de depozitare a laptelui matern proaspăt și a resturilor de lapte matern, precum și modul de decongelare și depozitare a laptelui matern congelat. De asemenea, oferim informații despre cât timp se va păstra laptele matern în condiții de siguranță și oferim sfaturi despre cum se prepară laptele matern depozitat.

Cum se depozitează laptele matern

O persoană care alăptează poate extrage laptele matern manual sau cu o pompă de sân.Laptele proaspăt exprimat poate rezista până la 4 ore la temperatura camerei. Este apoi posibil să păstrați laptele proaspăt rămas într-o pungă specială de depozitare a laptelui matern sau într-un recipient sterilizat, folosind una dintre următoarele metode:

Refrigerare

Persoanele pot păstra laptele într-un frigider la o temperatură de 4°C sau mai mică timp de până la 4 zile. Dacă temperatura este mai mare în interiorul frigiderului sau dacă o persoană nu cunoaște temperatura, ar trebui să utilizeze laptele în termen de 3 zile.

Congelare

Persoanele pot păstra laptele într-un congelator la o temperatură de -18°C sau mai mică. În timp ce este optimă utilizarea laptelui matern congelat în termen de 6 luni, o persoană poate stoca laptele matern proaspăt într-un congelator timp de până la 12 luni.

Este important să extrageți și să depozitați laptele matern proaspăt în condiții sigure și sterile. Câteva sfaturi în acest sens includ:

  1. spălarea temeinică a mâinilor înainte de a extrage laptele
    asigurarea faptului că trusele de pompă de sân sunt curate și aruncarea imediată a tuburilor dacă acestea prezintă semne de mucegai
  2. curățarea și sterilizarea a tot ceea ce este necesar pentru depozitarea laptelui, inclusiv a recipientelor de depozitare a laptelui, a frigiderului și a congelatorului
  3. depozitarea laptelui matern numai în recipiente din sticlă sau din plastic alimentar cu capace ermetice
  4. evitarea depozitării laptelui în sticle cu simbolul de reciclare cu numărul 7, care indică faptul că sticla conține plastic toxic BPA
  5. etichetarea clară a laptelui matern cu data la care persoana care alăptează l-a exprimat
  6. evitarea depozitării laptelui matern în ușa frigiderului, deoarece acest lucru poate expune laptele la schimbări de temperatură atunci când ușa se deschide și se închide

Cum să depozitați laptele matern rămas

După ce un bebeluș a terminat de hrănit, persoanele ar trebui să folosească orice rest de lapte matern în termen de 2 ore. Dincolo de această perioadă, este recomandabil ca oamenii să arunce orice rest de lapte rămas.

Cum se decongelează și se păstrează laptele congelat

O persoană poate stoca laptele matern într-un congelator până la 12 luni, deși 6 luni este de preferat ca limită superioară.

Persoanele nu ar trebui să decongeleze laptele matern în cuptorul cu microunde, deoarece acest lucru provoacă puncte fierbinți care pot arde gura copilului. De asemenea, cuptorul cu microunde poate distruge substanțele nutritive.

Cum se depozitează laptele matern proaspăt 2

Sfaturi pentru decongelarea în condiții de siguranță a laptelui matern

  1. decongelarea mai întâi a celui mai vechi lapte, deoarece calitatea laptelui matern poate scădea în timp
  2. decongelarea laptelui într-un recipient cu apă caldă sau călduță sau sub jet de apă călduță
  3. decongelarea laptelui prin plasarea acestuia în frigider peste noapte
  4. utilizarea laptelui în termen de 24 de ore de la decongelarea în frigider

Un părinte sau o persoană care se ocupă de îngrijirea copilului nu trebuie să recongeleze niciodată laptele matern după ce acesta s-a decongelat. Bacteriile dăunătoare se pot dezvolta în lapte după decongelare.

Cum se prepară laptele matern păstrat

Pentru a pregăti laptele matern stocat pentru hrănire, o persoană poate dori să îl păstreze la temperatura de refrigerare, deoarece un bebeluș îl poate consuma rece, sau îl poate încălzi.

Sfaturi pentru încălzirea laptelui matern

  • plasarea recipientului de lapte sigilat într-un recipient cu apă caldă sau ținerea acestuia sub jet de apă caldă.
  • testarea temperaturii laptelui turnând puțin pe încheietura mâinii pentru a se asigura că nu este fierbinte
  • rotirea laptelui pentru a vă asigura că grăsimile sunt amestecate, deoarece s-ar putea să se fi separat
    transferarea laptelui într-o sticlă
  • să folosiți laptele rămas în termen de 2 ore de la hrănire și să aruncați laptele pe care bebelușul nu-l consumă.

Rezumat

Este sigur pentru o persoană să depoziteze laptele matern, atâta timp cât respectă instrucțiunile de siguranță corespunzătoare.

Persoanele pot păstra laptele proaspăt extras într-un recipient steril de calitate alimentară timp de 4 ore la temperatura camerei, până la 4 zile în frigider sau până la 12 luni în congelator. Cu toate acestea, în funcție de temperatura din frigider, este posibil ca oamenii să fie nevoiți să folosească laptele în termen de 3 zile. În plus, deși este acceptabilă păstrarea laptelui proaspăt timp de până la 12 luni în congelator, până la 6 luni este durata optimă pentru cea mai bună calitate.

O persoană nu ar trebui să dezghețe niciodată laptele congelat în cuptorul cu microunde, deoarece acest lucru reduce conținutul de nutrienți și poate arde gura unui bebeluș. În schimb, încălziți încet laptele într-un recipient cu apă caldă sau lăsați-l să se dezghețe în frigider peste noapte.

Este important ca persoanele să folosească laptele rămas de la hrănire în termen de 2 ore și apoi să arunce restul. Părinții sau îngrijitorii nu trebuie să reutilizeze niciodată laptele de la o hrănire anterioară și nu trebuie să recongeleze laptele decongelat. Făcând oricare dintre cele două lucruri, puteți expune bebelușul la bacterii potențial dăunătoare.

 

Via
Deepl Translator
Source
MNT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button