Parenting

Labioplastia – o operație ”râvnită” de fetițe chiar și de 9 ani

Labioplastia este o operație estetică prin care se remodelează labiile mici ale vaginului. O procedură destul de populară în ziua de azi printre femeile care sunt deranjate de dimensiunea excesivă a labiilor mici, problemă care poate determina uneori jenă la desfășurarea actului sexual, la purtarea lenjeriei intime sau poate produce dificultăți în toaleta locală.

Dar care ar fi motivele care le-ar determina pe fetițe chiar și de 9 ani să ceară o asemenea procedură?
De obicei nu se indică labioplastia la minore, dar o statistică britanică spune că aproape 200 de fete sub 18 ani au cerut această operație în 2015-2016 și au ”beneficiat” de ea prin sistemul de sănătate britanic, NHS (deși reprezentanții sistemului susțin că operația nu se face pentru motive estetice, ci doar dacă există o problemă de sănătate, iar trimiterea se face doar printr-o comisie specializată care să determine dacă pacientul are vreo problemă fizică sau emoțională).

Raportul spune, de asemenea, că mai mult de 150 de fetițe aveau vârsta sub 15 ani, unele dintre ele exagerând voit simptomele pentru a putea primi aprobarea pentru labioplastie.

Unii experți susțin că pornografia și fotografiile de pe rețelele sociale le îndeamnă pe fete să aibă percepții nerealiste cu privire la cum ar trebui să arate aparatul lor genital.

Nu există suficientă educație care să înceapă de la vârste fragede și care să explice că există așa cum fețele noastre sunt diferite, așa și înfățișarea organelor noastre genitale variază. Și asta este OK! Nu trebuie să fie invizibile, ca la păpușile Barbie.

Paquita de Zulueta, medic de familie

Există și povești cu final fericit, în care deși își doreau cu ardoare să arate ca prietenele lor sau ca vedetele din filmele pentru adulți, unele adolescente au fost convinse prin consiliere să renunțe la idee.
Dr. Gail Busby, un ginecolog pentru adolescenți din Marea Britanie spune că este important pentru fete și pentru părinții lor să știe că:

  1. în adolescență, labiile încă se dezvoltă – labiile mici fiind primele – și este normal să apară proeminente. Fetițele nu trebuie să se compare cu femeile adulte.
  2. până la majorat, labiile mari se vor dezvolta suficient încât să își schimbe aspectul inițial.
  3. operația va produce, cel mai probabil, o cicatrice permanentă și efectuată pe un vagin în dezvoltare, poate duce la asimetrii importante la vârsta adultă.
  4. nu trebuie să te simți singură. Jumătate din fetele din clasa ta simt la fel ca și tine, doar că nimeni nu vorbește despre asta. Este o parte normală a dezvoltării
  5. dacă observați că fetița dumneavoastră are și alte probleme ale imaginii corporale, trebuie consultat un specialist (psihiatru de copii și adolescenți, psiholog sau consilier școlar).

Sursa: BBC Health News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button