Minte Sanatoasa

Prețul pesimismului

Starea ta mentală îți afectează sănătatea – și când te gândești la pesimism, tot timpul așteptând ce-i mai rău, răspunsul tău de ”luptă-sau-fugi” poate rămâne pe standby. Gândește-te la asta ca și cum ai tura un motor – este folositor înainte de cursă, dar dacă continui să-l ”gonești”, în final o să ajngi să-l ”arzi”. Și asta poate cauza daune pe termen lung. De exemplu, pesimiștii tind să aibă nivele ale tensiunii arteriale și ale trigliceridelor mai mari decât optimiștii, iar șansele de infarct miocardic și de moarte prematură sunt la fel de ridicate, confirmă un studiu al Universității din Pittsburgh.

Această ilustrație arată cum o perspectivă sumbră poate să-ți afecteze organele, dar nu arată modalitățile prin care optimismul poate să-ți îmbunătățească sănătatea. ”Persoanele fericite și pline de speranță sunt mai ”predispuse” să facă exercițiu fizic, să mănânce sănătos și să renunțe la fumat”, spune Jeffrey Huffman, M.D., directorul departamentului de psihiatrie cardiacă al spitalului Masachusetts General.

Cu alte cuvinte, fericirea te motivează să pui stăpânire pe sănătatea ta. Iar atunci când rămâi pozitiv, automat se strânge robinetul la cortizol, un hormon corelat cu calcificarea arterelor, și la IL-6, o citokină inflamatorie implicată în scleroza multiplă și boli cardiovasculare. Deci cred că e timpul să începi să te uiți și la partea mai luminoasă. Cred că tocmai ți-ai salvat viața!

”Optimismul este ca un mușchi: dacă îl exersezi regulat, poți să-l crești”, spune Jeffrey Huffman, M.D. Deci, cel puțin odată pe săptămână poți să-ți îmbunătățești perspectivele prin activități și exerciții de optimism-building, cum ar fi:

Reflectă asupra trecutuluiGândește-te la realizări sau evenimente care te-au făcut mândru. ”Asta îți reamintește că ai abilități care au dus la experiențe de viață pozitive”.
Savurează prezentul
Înainte de culcare, gândește-te la 3 lucruri bune care s-au întâmplat în acea zi. Te va ajuta să-ți colectezi starea de mulțumire, chiar dacă te simți stresat.
Imaginează-ți viitorul
Imaginează-ți viața ta ideală (în detaliu) în următorii 5 ani. Atunci concentrează-te pe ce e realizabil. Jen e luată deja, dar prietena ei drăguță? De ce nu?

Autor: Lila Battis, Men’s Health USA, ediția Ianuarie-Februarie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button