Recomandari

Cum să vă protejați pielea de efectele nocive ale soarelui!

În sezonul de vară, se recomandă să stăm la soare pentru a ne încărca cu energie, pentru a asimila Vitamina D, dar în același timp trebuie să avem grijă de pielea noastră. Vara vine la pachet și cu un soare arzător, dar și cu razele nocive cu ultraviolete. Cea mai bună metodă de a evita deteriorarea pielii este să o fierim de soare, dar contravine celorlalte sfaturi. Și atunci cum e mai bine să facem?

Moduri simple de a vă proteja de soare

Folosiți protecția solară

În sezonul estival, este recomandat să folosiți cremă de protecție solară de fiecare dată când ieșiți afară, nu doar când mergeți la mare / piscină și vreți să vă bronzați. Soarele acționează în permanență pe suprafața pielii, chiar și atunci când ieșiți din casă până la piață. Cremelor de protecție solară li se atribuie un număr de factor de protecție solară (SPF) care le evaluează eficacitatea în blocarea razelor ultraviolete (UV). Cifrele mai mari indică mai multă protecție. Ar trebui să utilizați o protecție solară cu spectru larg, cu cel puțin SPF 15, chiar și în zilele răcoroase sau ușor înnorate.

Spectrul larg de pe eticheta unui produs înseamnă că respectiva cremă de protecție solară elimină expunerea la radiații ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB). Razele UVA pătrund adânc în piele și sunt în principal responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii (fotoîmbătrânirea) și cancerul de piele. Razele UVB afectează suprafața pielii și provoacă arsuri solare.

Nu uitați să puneți un strat gros de protecție solară pe toate părțile pielii expuse. Cereți ajutor pentru locuri greu accesibile, cum ar fi spatele vostru. Iată câteva lucruri suplimentare de reținut atunci când utilizați protecție solară:

  • Crema solară dispare în timp. Se recomandă să vă dați cu cremă solară odată la două ore dacă stați mai mult la soare și după ce ați înotat, transpirat sau dacă v-ați șters cu prosopul.
  • Crema de protecție solară fără dată de expirare are o perioadă de valabilitate de cel mult trei ani, dar durata sa de valabilitate este mai scurtă dacă a fost expusă la temperaturi ridicate. Asigurați-vă că verificați data de expirare a protecției solare.
  • Unele balsamuri de machiaj și de buze conțin unele dintre aceleași substanțe chimice folosite în cremele de protecție solară . Dacă nu au cel puțin SPF 15, nu le folosiți singure.

Nu vă expuneți la soare în orele de vârf

Chiar dacă folosiți protecție solară, se recomandă ca în orele de vârf (10-16) să nu stați expuși la soare. Nu faceți plajă, nu depuneți efort îndelungat expuși la soare pentru că riscați deshidratarea accelerată și puteți dobândi arsuri de piele.

Dacă trebuie să munciți sub soarele arzător, nu uitați să vă hidratați constant și este foarte important să aveți capul și corpul acoperit. Periodic luați pauză și stați la umbră sub o umbrelă, copac sau alt adăpost. Chiar și atunci când sunteți la umbră, asigurați-vă că vă protejați pielea folosind protecție solară sau purtând îmbrăcăminte de protecție.

Îmbrăcămintea adecvată

Cămășile / bluzele cu mâneci lungi, pantalonii lungi și fustele vă pot proteja de razele UV. Articolele vestimentare din in și bumbac oferă cea mai bună protecție. Un tricou umed oferă mult mai puțină protecție UV decât unul uscat. Se recomandă să purtați culori deschise pentru a nu simți căldura soarelui. Unele articole de îmbrăcăminte certificate conform standardelor internaționale sunt fabricate special pentru a oferi protecție UV.

Chiar și în cazul purtării îmbrăcăminții adecvate, este recomandat să folosiți protecție solară pe mâini, pe zonele expuse la soare și, uneori, chiar pe întreaga suprafață a pielii pentru că razele UV pot trece prin haine.

Purtați pălărie / șapcă

Pentru cea mai bună protecție în zona capului, purtați o pălărie sau o șapcă, care vă umbrește fața, urechile și ceafa. Se recomandă plării de pânză pentru o protecție mai bună în fața razelor UV. Evitați pălăriile de paie cu găuri care lasă lumina soarelui să treacă.

Dacă purtați o șapcă, ar trebui să vă protejați și urechile și ceafa. Purtați haine care să acopere acele zone, folosiți o protecție solară cu spectru larg sau rămâneți la umbră.

Ochelari de soare

Ochelarii de soare vă protejează ochii de razele UV și reduc riscul de cataractă. De asemenea, protejați pielea sensibilă din jurul ochilor de expunerea la soare. Ochelarii de soare, care blochează atât razele UVA, cât și UVB, oferă cea mai bună protecție. Ochelarii de soare wrap-around funcționează cel mai bine, deoarece blochează pătrunderea razelor UV în lateral. Ochelarii de soare nu sunt un moft, ci o necesitate în sezonul de vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button