Sănătatea mintală în era digitală
Copiii și tinerii cresc în mijlocul erei tehnologice. De la o vârstă foarte fragedă, sunt familiarizați cu computerele, telefoanele mobile și internetul. S-au găsit corelații între utilizarea rețelelor sociale și depresie, precum și o relație similară între simptomele de anxietate și utilizarea zilnică ridicată a rețelelor sociale.
În prezent, cea mai mare parte a lumii este conectată la internet, iar copiii și tinerii s-au integrat ca parte a activității lor zilnice online și a utilizării rețelelor sociale. Această dependență de tehnologii duce, în special la tineri, să dezvolte mai multe sentimente de anxietate, depresie și întrerupere a tiparelor de somn, declanșând chiar și hărțuirea cibernetică și distorsiunea imaginii corporale. În ultimii ani, utilizarea excesivă a tehnologiilor și a rețelelor sociale a fost direct asociată cu bolile mintale.
Tehnologiile digitale sunt accesibile oricui
Această problemă se datorează faptului că tehnologiile digitale sunt accesibile oricui. Chiar și așa, s-a demonstrat că problemele de sănătate mintală cauzate la copii și adolescenți sunt strâns legate de utilizarea internetului. Utilizarea moderată a internetului poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale a copiilor și tinerilor, dar niciuna dintre extreme nu este benefică (UNICEF, 2017).
Odată cu dezvoltarea rapidă a internetului și a rețelelor sociale, este foarte important ca familiile să ia măsuri și să educe copiii în mod corespunzător cu privire la utilizarea corectă a mediilor digitale și riscurile pe care le implică. De asemenea, copiii și tinerii ar trebui încurajați să trateze și să caute ajutor de îndată ce semnele de boală mintală încep să fie detectate.
Un sfert dintre tineri au tulburări mintale
Bolile mintale sunt la fel de frecvente la tineri ca și la adulți. Jumătate dintre bolile mintale apar la vârsta de 14 ani, în timp ce cealaltă jumătate apar la mijlocul anilor 20 (Kessler et al., 2007). Există chiar tulburări de anxietate și de personalitate în jurul vârstei de 11 ani.
Un sondaj realizat în 10 țări a arătat că un sfert dintre tineri suferă de tulburări mintale. Acestea includ tulburări afective, nevrotice, de personalitate, de dezvoltare, comportamentale, nutriționale, schizofrenie și abuzul de substanțe. Chiar și așa, acești copii nu sunt de obicei tratați decât la mulți ani de la debutul acestei boli, fapt care afectează dezvoltarea copilului și personal și academic.
Alte studii sugerează că utilizarea moderată a tehnologiilor este benefică pentru bunăstarea psihică a copiilor și adolescenților, în timp ce nefolosirea sau folosirea lor în exces poate avea efecte negative. Sondajul OCDE PISA a arătat că utilizatorii de internet care petrec mai mult de 6 ore pe zi au mai multe șanse de a avea o bunăstare și o satisfacție mai scăzută în viață. În schimb, cei care au petrecut între 1 și 2 ore au avut mai multe satisfacții în comparație cu cei care au folosit internetul o oră sau mai puțin pe zi.
La fel, cyberbullying-ul a crescut odată cu apariția aplicațiilor digitale, deoarece rețelele de socializare sunt legate de probleme de imagine corporală și tulburări de alimentație. Acestea sunt singurele mijloace care permit oamenilor să-și prezinte cele mai atractive imagini și să le elimine pe cele care nu sunt. Prin urmare, mai ales, la tineri ar trebui să fie conștienți de potențialul nociv al promovării imaginilor corporale, deoarece poate duce la probleme mentale precum depresia.
Cum să evitați consecințele negative ale abuzului de noile tehnologii?
Recomandarea OCDE privind protecția copiilor online admite că internetul a devenit o realitate de zi cu zi în viața copiilor, variind de la beneficii pentru dezvoltarea educațională până la expunerea la riscuri precum accesul la conținut inadecvat sau interacțiunea cu străinii, ceea ce poate fi determinant pentru sănătatea mintală.
Copiii și adolescenții ar trebui să folosească tehnologiile cu moderație pentru a se putea bucura de beneficiile acestora. În acest sens, ar fi benefic ca părinții sau tutorii să-i protejeze de riscurile online, fără a restrânge oportunitățile și a le permite copiilor să exploreze, să învețe și să se exprime.
Școlile ar trebui să educe tinerii în media digitală pentru a le oferi instrumente cu care să recunoască riscurile pe care le au, cum ar fi hărțuirea cibernetică sau utilizarea excesivă a rețelelor sociale prin întărire emoțională și empatică. În același mod, guvernele ar trebui să promoveze controlul parental pentru diferitele dispozitive, precum și să le încurajeze să vizualizeze conținutul împreună, astfel încât copiii să înțeleagă ceea ce văd și să îl aplice în lumea reală.
Ca răspuns la aceasta, unele țări iau măsuri. În Germania, părinții sunt educați cu privire la posibilele riscuri în activitățile online, în timp ce în Japonia au implementat educația pe internet, încurajând părinții să filtreze și să monitorizeze activitățile online ale copiilor lor. Este necesar să se intervină rapid atunci când copiii și adolescenții prezintă semne de boală psihică. Serviciile de psihologie sunt concentrate în mod disproporționat pe adulți și ar trebui să fie investite în servicii de îngrijire a sănătății și boli mintale pentru copii și tineri din școli și instituții.