Cred sau Știu?

Ce este Bullying-ul? Efectele distrugătoare asupra copiilor!

În ultima perioadă auzim tot mai des termenul de ”Bullying” în rândul copiilor. Bullying-ul are efecte dăunătoare asupra sănătății, bunăstării și a randamentului la învățătură asupăra elevilor. Îi poate face pe elevi să se simtă singuri, nefericiți și speriați. Nu doar studenții care sunt hărțuiți sunt afectați. Majoritatea elevilor spun că nu le place să vadă bullying în școala lor. Elevii care îi agresează pe ceilalți au, de asemenea, mai multe șanse să aibă probleme și să fie nefericiți. Indiferent de vârsta copiiilor, bullying-ul are efecte catastrofale asupra acestora.

Bullying-ul este o agresiune exercitate de unii copii asupra altora prin comportament agresiv; dezechilibru de putere; retenție. Agresiunea poate fi fizică, verbală sau relațională. Există și cyberbullying și prejudiciabil. Mai jos explicăm câteva forme de bullying ce pot afecta copiii.

Bullying fizic

Hărțuirea fizică este cea mai frecventă și ușor de observat. Este, de asemenea, ceea mai asociată formă de acgresiune când vă gândiți la bullying. Acest tip de agresiune se referă la utilizarea acțiunilor fizice. Gândiți-vă la împins, pus piedică, îmbrâncit, lovit, scuipat. Este, de asemenea, despre distrugerea proprietății de scop a unui copil. Un copil agresat fizic poate să refuze să mai meargă la școală sau să se resimtă fizic, să semnaleze dureri de stomac, dureri de cap etc.

Dacă vedeți comportamente deviante la copiii voștri, încercați să aflați mai multe prin acțiuni întreprinse cu blândețe și să-i faceți să se deschidă în fața voastră și să vă povestească dacă au avut parte de agresiune fizică din partea colegilor la școală. Pregătiți-vă pentru situațiile în care copiii voștri s-ar putea să vă povestească lucruri de neimaginat. Fiți alături de copiii voștri și împărtășiți durerea cu ei.

Bullying verbal

Hărțuirea verbală este mai greu de observat, deoarece bătăușii operează aproape întotdeauna când adulții sunt în afara scenei. Bătăușii își vor bate joc de victimele lor, le vor tachina, le vor jigni, le vor insulta și îi vor intimida verbal. Vorbele dor cel mai mult și pot lăsa cicatrici emoționale profunde. Agresorii folosesc bullyingul verbal asupra copiiilor considerați fără apărare sau difeeriți. E jignitor și se cheamă bullying atunci când unii copii cataloghează în mod voit și cu răutate alți copii ca fiind ”ochelariști”; ”grași”; ”proști” eeetc.

Bullying relațional

În timp ce hărțuirea fizică și verbală sunt forme directe de hărțuire, hărțuirea relațională este o formă indirectă. Un studiu din 2009 privind hărțuirea directă și indirectă a arătat că băieții sunt mai implicați în bullying direct, în timp ce fetele sunt mai implicate în bullying indirect. Hărțuirea relațională (numită și hărțuire socială) nu este ușor de observat, deoarece se întâmplă adesea în spatele persoanei agresate. Un agresor relațional este de obicei stabilit pe creșterea propriei poziții sociale și prin diminuarea statutului altui copil.

Bullying-ul relațional se manifestă prin distrugerea reputației alto copii; provocarea umilirii unor copii; răspândirea de informații false cu scop de a răni alți copii; prin excluderea unor copii din anturaj. Atenție la copiii voștri dacă sunt supuși unor agresiuni de tip relațional sau exercită astfel de acțiuni asupra altor copii.

Cyberbullying

În era digitală, o nouă formă de Bullying este cea exercitată online și poartă nunmele de cyberbullying. Este definită ca agresiune care are loc prin tehnologia digitală. Hărțuirea cibernetică are o natură diferită de hărțuirea tradițională. Este o formă deosebit de virulentă de agresiune din următoarele motive:

Cei ce fac cyberbullying știu că poate fi greu de prins și depistat, mulți dintre aceștia ascunzându-se în spatele anonimatului și spunând cuvinte pe care în mod normal nu le-ar face. Hărțuirea cibernetică este permanentă odată ce mesajul este în spațiul cibernetic.

Efectele bullying-ului asupra copiilor

Copiii afectați de bullying se vor confrunta cu efecte pe termen lung din cauza problemelor fizice, sociale, emoționale și academice. De asemenea, au un risc crescut pentru: depresie; anxietate; dificultăți de somn; rezultate academice mai mici; abandonul școlii. Singurătatea, anxietatea, anxietatea socială și stima de sine scăzută au fost, de asemenea, predominante în rândul victimelor bullying-ului.

Hărțuirea cibernetică împărtășește multe dintre formelor tradiționale de agresiune, dar este unică, deoarece este atât de greu de detectat, iar daunele cauzate sunt cantitativ mai mari.Când copiii voștri spune că sunt hărțuiți, fiți acolo pentru ei. Este important să le oferiți sprijin atunci când sunt vizați de bullying.

Combaterea bullying-ului

În ziua de azi este greu de combătut acest fenomen. Un prim pas ar fi să discutați cu profesorul sau profesorii copiilor voștri. Dacă acest lucru nu ajută, apelați la consilierii școlari, directorul sau administratorul școlii. Monitorizați nivelul de agresiune și prezentați-l părților implicate.

Includeți data la care s-a întâmplat, orice mesaj abuziv pe care copiii le-au proimit și rănile sau daune materiale. Dacă copilul dumneavoastră are răni fizice sau refuză să meargă la școală, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru ca acest lucru să fie înregistrat oficial. Luați în considerare să vă duceți copilul la un terapeut pentru a-i oferi consilierea necesară și îndrumarea adecvată în timp ce bullying-ul nu a fost rezolvat.

Bullying-ul nu este rezultatul a ceea ce a făcut sau nu a făcut copilul agresat, ci mai mult spune despre viața de acasă sau despre situația personală a agresorului. Este important să comunicați frecvent cu ai voștri copii, să le cunoașteți cercul de prieteni și relația dintre aceștia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button