Cred sau Știu?

3 efecte negative ale luminii albastre asupra ochilor

3 efecte negative ale luminii albastre asupra ochilor

Lumina albastră reprezintă aproape o treime din totalul luminii vizibile de ochiul uman. Chiar dacă soarele reprezintă sursa principală de lumină albastră, aceasta poate fi emisă și de ecranele telefoanelor, televizoarelor, tabletelor și așa mai departe.

Cu toate că există numeroase surse artificiale de lumină albastră, toate aceste ecrane și dispozitive emit o cantitate mult mai mică de lumină, comparativ cu cea produsă de soare [1].

Află în continuare mai multe despre lumina albastră și efectele ei negative, pentru a fi mai bine informat despre sănătatea ochilor tăi.

3 efecte negative asociate cu expunerea la lumină albastră

Expunerea îndelungată la lumină albastră și la razele ultraviolete ale soarelui, privirea ecranelor digitale și folosirea luminii fluorescente, toate aceste pot avea un efect negativ asupra ochilor. Cele mai comune probleme asociate cu lumina albastră includ:

Degenerescența maculară legată de vârstă

De-a lungul timpului anumite studii au oferit dovezi care asociază expunerea la lumină albastră cu leziuni oculare permanente [2].

În baza acestui efect, lumina albastră a fost asociată cu dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă, prin contribuirea la distrugerea celulelor din centrul retinei, ceea ce poate duce la pierderea vederii.

Pe lângă expunerea la lumină albastră, alți factori care pot crește riscul de dezvoltare a acestei probleme pot include:

 • înaintarea în vârstă
 • fumatul
 • factori genetici
 • dieta

Întrucât există anumiți pași care pot fi efectuați pentru a reduce riscul de pierdere a vederii din cauza degenerescenței maculare, este indicată discutarea cu un medic specialist pentru a primi recomandările corespunzătoare [3].

Oboseala și suprasolicitarea ochilor

Utilizarea îndelungată a dispozitivelor digitale poate duce la oboseala și la suprasolicitarea ochilor. Această problemă a fost susținută și de un studiu publicat în 2019 [4], care a asociat lumina albastră de la ecranele calculatoarelor cu mai multe efecte negative asupra ochilor.

Atunci când ochii sunt suprasolicitați din cauza luminii albastre, este posibil să existe următoarele simptome:

 • ochi uscați din cauza clipitului mult mai rar
 • durere de cap
 • durere sau iritație la nivelul ochilor
 • ochi obosiți

Deoarece lumina albastră se împrăștie mai ușor decât alte lumini vizibile, acest factor îngreunează abilitatea ochilor de a se focaliza pe anumite obiecte, ceea ce duce la suprasolicitarea lor. Cu toate acestea, sunt necesare studii adiționale pentru a afla mai multe informații [5].

Cataracta

Conform unui studiu publicat în 2018 [6], lumina albastră de înaltă intensitate poate trece prin cornee și cristalin, ajungând în cele din urmă la retină. Acest lucru poate duce la apariția unor probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară menționată mai sus și cataracta.

Deoarece cristalinul absoarbe razele ultraviolete și lumina albastră, funcționând astfel ca un scut protector pentru retină, expunerea prelungită poate duce la formarea graduală a cataractei [7].

Cum poți reduce expunerea la lumina albastră

Pentru a reduce riscurile asociate cu lumina albastră poți face anumite schimbări în viața de zi cu zi, cum ar fi:

 • reducerea timpului petrecut în fața ecranelor
 • pauze frecvente pentru odihnirea ochilor, atunci când nu poate fi evitată folosirea monitoarelor
 • utilizarea picăturilor de ochi sau a lacrimilor artificiale, pentru a preveni uscarea și iritarea ochilor
 • folosirea lentilelor care blochează lumina albastră
 • aplicarea foliilor care filtrează lumina albastră pe ecranul monitorului, laptopului, tabletei, telefonului etc [5]

Având în vedere că lumina albastră poate cauza și alte probleme care nu țin de sănătatea oculară, cum ar fi reducerea secreției de melatonină, perturbarea echilibrului hormonal și afectarea directă a calității somnului, reducerea expunerii la sursele acestei lumini este recomandată.

Dacă prezinți tulburări sau orice simptome asociate cu ochii sau vederea, programează-te pentru o consultație de specialitate, pentru a primi un diagnostic exact și tratament corespunzător!

Referințe:

 1. Health, Cultivating. “How Blue Light Affects Your Eyes, Sleep, and Health.” Health, health.ucdavis.edu/blog/cultivating-health/blue-light-effects-on-your-eyes-sleep-and-health/2022/08
 2. Vicente-Tejedor J;Marchena M;Ramírez L;García-Ayuso D;Gómez-Vicente V;Sánchez-Ramos C;de la Villa P;Germain F; “Removal of the Blue Component of Light Significantly Decreases Retinal Damage after High Intensity Exposure.” PloS One, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29543853/
 3. “The Harmful Effects of Blue Light.” Bangkok Hospital, www.bangkokhospital.com/en/content/blue-light-harmful-to-eye
 4. Jaiswal S;Asper L;Long J;Lee A;Harrison K;Golebiowski B; “Ocular and Visual Discomfort Associated with Smartphones, Tablets and Computers: What We Do and Do Not Know.” Clinical & Experimental Optometry, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30663136/
 5. Stanborough, Rebecca Joy. “The Truth about Blue Light and Eye Health.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/what-is-blue-light
 6. Zhao, Zhi-Chun, et al. “Research Progress about the Effect and Prevention of Blue Light On Eyes.” International Journal of Ophthalmology, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/
 7. “Effects of Blue Light on Ocular Health.” INTERNATIONAL SPECIALIST EYE CENTRE MALAYSIA, www.isec.my/patientinformation/effects-of-blue-light-on-ocular-health/

(Sursa foto: Shutterstock.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button