Minte Sanatoasa

Anxietatea apărută în urma unei relații care nu merge

De multe ori pățim să înțelegem cât de mult a contat un om pentru noi doar atunci când îl pierdem. Însă, există situații în care nu realizăm cât de mult rău ne poate face o relație toxică decât atunci când reușim, în sfârșit, să îi punem capăt.

O relație care nu are un viitor și care este nocivă va avea efecte neplăcute nu doar pentru viața sentimentală ci și pentru echilibrul emoțional și psihic al celui afectat. Poate fi vorba despre o ea sau despre un el. Nici nu are relevanță. Ceea ce contează cu adevărat este să conștientizezi că te afli lângă un om care nu se gândește cu adevărat la binele tău.

Cu cât vei petrece mai mult timp într-o relație care nu merge, cu atât starea ta psihică se va degrada mai rapid. Iată cum poți gestiona inteligent ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să realizezi exact ceea ce se întâmplă. Să înțelegi că relația pentru care ai face totul, nu are un viitor. Partenerul tău este o influență nocivă care îți influențează în mod negativ viața și sănătatea.

Uite câteva semne care trebuie să te facă să analizezi cu atenție situația:

  • Vă certați des, din orice lucru mărunt.

Certurile devin din ce în ce mai dese și mai dure. Se spun cuvinte mai puțin plăcute, reproșuri repetate de fiecare dată și cu fiecare nouă ocazie. Certurile nu reușesc să vă aducă mai aproape ci doar creează bariere emoționale care duc, inevitabil, către apariția unor complexe sau temeri.

  • Te șantajează emoțional.

Dacă te amenință mereu că se va despărți de tine, înseamnă că iei parte la un șantaj emoțional. Similar, dacă nimic din ceea ce faci sau ce spui nu este suficient de bun pentru partenerul tău vei ajunge să crezi în timp că opinia ta nu contează și nu are valoare. Șantajul emoțional poate lua multe forme, de la manipularea continuă și până la amenințări și momente de gelozie extremă.

  • Nu acordă atenție sentimentelor tale.

Când ceea ce simți tu nu contează, trebuie să înțelegi că partenerului tău nu îi pasă cu adevărat de tine. Dacă nu te întreabă niciodată cum te simți, cum a fost ziua ta sau dacă nu te ascultă activ și tot timpul este cu gândul în altă parte, cel mai probabil relația dintre voi se concentrează exclusiv în jurul unui singur om. Și acela nu ești tu.

  • Are așteptări mari de la tine, fără ca tu să ai un drept de opinie.

Nu-i așa că îți spune mereu că te-ai schimbat? Că nu îți mai pasă și că îți lipsește dragostea și că nu te mai implici? Vrea mereu semne de iubire deși, indiferent de ceea ce vei face, te vei lovi doar de reproșuri. O relație toxică este cea în care unul dintre parteneri este desconsiderat sistematic de sexul opus.

Anxietatea cauzată de o relație care nu funcționează

Toate evenimentele și situațiile neplăcute prin care treci vor lăsa urme. Unele dintre ele vor fi resimțite imediat. Altele, în timp.

O relație toxică îți va provoca stări de anxietate. Blocaje emoționale care vor genera temeri nejustificate dar și noi inhibiții. Totul va lovi în stima de sine și în moralul tău. Încet dar sigur te vei izola de cei din jurul tău. Vei renunța la prieteni, vei ieși mai rar în oraș. Te vei închide în tine, cu toate gândurile neplăcute pe care le vei avea tot mai des.

Starea de anxietate va fi o stare de rău constantă. Vei fi nefericit, abătut și trist fără un motiv anume. În timp, toate aceste stări pot provoca episoade de stres acut, oboseală cronică și chiar stări depresive din care vei ieși cu greu.

Netratate, problemele psihologice pot duce la degradarea vieții în general și la apariția unor afecțiuni de sănătate.

Cum tratezi anxietatea sentimentală și blocajul emoțional

Renunțând la oamenii nocivi din viața ta. Dacă asta înseamnă să pui capăt unei relații de lungă durată, fă-o. Nu vei regreta. Da, vor fi momente grele, însă treptat dar sigur vei înțelege cât de mult rău ți-a făcut cel de lângă tine.

Apoi, îți vei relua viața socială. Vei învăța că nu este nimic greșit cu tine și cu felul tău de a fi. Vei vedea că există oameni care te apreciază cu adevărat și care își doresc să îți stea alături. Vei redescoperi plăcerea de a fi iubit și te vei implica din nou într-o relație chiar dacă asta va implica să urmezi sfaturi de dating.

E important însă să îți acorzi timp. Gândește mereu pozitiv și combate toate stările de anxietate cu optimism. Fă sport, îngrijește-te de sănătatea ta și acordă atenție alimentației. Vei vedea, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button