Alimentație

Beneficiile cafelei pentru sănătate

Cafeaua mult iubită de milioane de oameni are o istorie lungă de mii de ani, însă fără a se ști cu exactitate originile și data când a fost descoperită. Însă, în decursul acestei istorii, s-a dovedit că această licoare magică, consumată zilnic în cantități industriale, are numeroase beneficii pentru sănătate. Deși cercetătorii nu știu exact care dintre ingredientele cafelei sunt responsabile pentru producerea rezultatelor de stimulare a sănătății, există dovezi că prin consumul cafelei putem să ne bucurăm de numeroase beneficii pentru sănătate.

Cafeaua îmbunătățește sănătatea generală

Pe baza a peste 200 de studii, s-a demonstrat că băutorii de cafea se pot bucura de mai multe beneficii pentru sănătate în comparație cu persoanele care nu consumă cafea. Analiza studiilor respective a scos la iveală faptul că băutorii de cafea au avut cu 17% mai puține șanse de a muri subit din orice cauză, cu 19% mai puține șanse de a muri de boli de inimă și cu 18% mai puține șanse de a dezvolta cancer decât cei care nu beau cafea.

Cafeaua protejează împotriva diabetului de tip 2

Un studiu din 2014 al cercetătorilor de la Harvard, publicat în revista Diabetologica, a urmărit aproape 124.000 de oameni timp de 16 până la 20 de ani. Cei care și-au crescut consumul de cafea cu mai mult de o ceașcă pe zi, pe o perioadă de patru ani, au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2; în timp ce cei care au scăzut consumul de cafea cu o cană pe zi au avut un risc cu 17% mai mare de a dezvolta boala. Motivul poate fi antioxidanții din cafea, care reduc inflamația (inflamația contribuie la riscul de diabet de tip 2).

Dacă aveți deja diabet zaharat de tip 2, totuși, ar trebui să evitați produsele care conțin cofeină, inclusiv cafeaua. S-a demonstrat că aceasta crește atât nivelul zahărului din sânge, cât și al insulinei la persoanele bolnave.

Consumul de cafea protejează ficatul

Mai multe studii publicate în reviste respectate din domeniul medical au descoperit că consumul de cafea are efecte benefice asupra ficatului, inclusiv reducerea riscului de deces din cauza cirozei hepatice. Cafeaua duce la scăderea nivelurilor dăunătoare ale enzimelor hepatice și la limitarea cicatricilor hepatice la persoanele care au hepatită C.

Cafeaua scade riscul de mortalitate

Cafeaua de dimineață ar putea ajuta la reducerea riscului de deces. Un studiu din 2022 din The Annals of Internal Medicine a arătat că consumul moderat de cafea neîndulcită a fost asociat cu un risc redus de mortalitate. Cercetarea arată că cei care au băut 1,5 până la 3,5 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 30% mai mic de deces din orice cauză în timpul studiului.

Concluzii

În concluzie, cafeaua poate aduce câteva beneficii asupra sănătății, dar nu înlocuiți medicamentația sau celelalte obiceiuri sănătoare. Cafeaua are un efect ușor benefic împotriva unor boli cum ar fi accidentul vascular, diabetul sau alte probleme cardiovasculare, dar nu face minuni. Se recomandă ca această băutură magică să fie consumată ”neagră”, fără zahăr și fără lapte. Totodată, cafeaua este recomandată doar adulților. Sunt studii care arată că cei mici pot avea tulburări de somn și probleme cardiace dacă ajung să consume cafea.

Cafeaua trebuie consumată cu moderație. Se recomand una sau două cești pe zi, dar nu o folosiți ca înlocuitor pentru alte obiceiuri sănătoase. Puteți chiar să înlocuiți cafeaua cu alte activități pentru a obține aceleași beneficii. Dacă obițnuiți să consumați cafea pentru a avea energie de la primele ore ale dimineții, aflați că și o plimbare de 10-20 de minute poate oferi același beneficiu. O cafea bună vă poate oferi o energie pozitivă, un tonus bun, care face parte tot din beneficiile asupra sănătății.

Cafeaua e bună, e aromată, asociată de cele mai multe ori cu activități sociale. Istoria cafelei e lungă și bogată în legende, unele mai interesante ca altele, dar nu face miracole. Fiți cumpătați în consumul acesteia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button