Alimentație

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă sare?

Sarea este un ingredient folosit frecvent în orice tip de bucătărie, inclusiv în preparatele dulci. Însă, auzim mereu că un consum excesiv de sare ne poate afecta sănătatea. Ce înseamnă consum excesiv de sare? Câtă sare trebuie să consumăm pe zi pentru o viață sănătoasă?

De la mesele pe care le comandăm la restaurante până la produsele de bază din cămară și alimentele ambalate pe care le cumpărăm din magazin, există multă sare în dieta noastră zilnică.

Pentru ca organismul să funcționeze și să rămână sănătos are nevoie de o anumită cantitate de sare. Clorura de sodiu reglează echilibrul hidric al organismului și tensiunea arterială și este esențială pentru excitabilitatea mușchilor și nervilor. De asemenea, participă la digestie și la structura osoasă. Dar în exces devine o cauză a multor probleme de sănătate.

Câtă sare ar trebui să consumăm pe zi?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu consumăm mai mult de 5 g de sare pe zi. Dar mulți dintre noi mâncăm mult mai mult decât avem nevoie. Sarea pe care o adăugăm la gătit și în diferite preparate culinare poate duce la un consum excesiv de sare, în fiecare zi. Și, cu toate astea cantitatea crește și prin intermediul altor alimente ultraprocesate.

Alimentele cu cel mai mare aport de sare sunt brânzeturile învechite, murăturile și alte conserve, preparatele gata făcute și mezelurile. La sfârșitul zilei, o persoană consumă în medie 10 g de sare, dublu față de cantitatea recomandată.

10 semne care arată că mănânci prea multă sare

1. Sete constantă

Dacă ai mâncat alimente sărate, corpul tău va cere apă mai des. Este esențial să satisfacem această nevoie deoarece organismul are nevoie de ea pentru echilibrul mineralelor din exteriorul și din interiorul celulelor. De asemenea, setea excesivă poate fi, de asemenea, un semn al diabetului de tip 1.

2. Inflamarea feței

Când te trezești dimineața, poți descoperi că zona din jurul ochilor și obrajilor tăi este inflamată. Un aport mai mare de sare cu o zi înainte poate fi motivul pentru acest lucru. Excesul de sare face ca lichidul să fie prins între celule și țesuturi să se umfle literalmente.

3. Cântarul arată o greutate mai mare

Nu întotdeauna un exces de calorii te face să te îngrași. Sarea reține lichidul și acesta este greu, dar nu te panica, o zi cu puțină sare și multa apă te va ajuta la eliminarea retenției excesive de apă.

4. Mâncarea are o aromă insipidă

Consumul de alimente procesate și preparate ne poate atenua percepția despre gustul sărat. Oamenii care suferă de asta spun adesea că găsesc legumele foarte fade. Este important să reduci în mod conștient cantitatea de sare adăugată. Deoarece papilele gustative de pe limbă sunt reînnoite în mod regulat, se pot obișnui cu alimentele cu conținut scăzut de sare.

5. Durerea de cap constantă

Durerile de cap pot fi cauzate de consumul excesiv de sare. Semnele tipice sunt înțepăturile și presiunea în zona tâmplelor, deoarece sarea face ca vasele de sânge ale creierului să se dilate. În cazul în care ai acest tip de durere de cap este important să bei multă apă.

Continuarea pe fainsisimplu.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button