Alimentație

Sucurile naturale de fructe îngrașă!

De multe ori ni s-a recomandat să consumăm un pahar de suc natural din fructe sau legume, pe ideea ca este sănătos și ne oferă energia de care avem nevoie în debutul zilei. Însă consumul unui pahar sau mai multe de suc de fructe 100% natural în fiecare zi este asociat cu creşterea în greutate la copii şi adulţi, potrivit unei noi analize care a evaluat 42 de studii anterioare.

Asociere între consumul de suc natural de fructe 100% şi Indicele de Masă Corporală (IMC)

O cercetare, publicată în revista JAMA Pediatrics, a constatat o asociere între consumul de suc natural de fructe 100% şi Indicele de Masă Corporală (IMC) – un calcul care ia în considerare greutatea şi înălţimea – în rândul copiilor. De asemenea, s-a constatat o asociere între consumul zilnic de suc de fructe 100% şi creşterea în greutate în rândul adulţilor, scrie News.ro. Sucul de fructe 100% natural a fost definit ca fiind sucuri de fructe fără adaos de zahăr.

Creşterile au fost mici – în rândul copiilor, de exemplu, fiecare porţie suplimentară pe zi a fost asociată cu un IMC mai mare cu 0,03 – dar a variat în funcţie de vârstă, creşterile IMC fiind aparent mai mari în cazul copiilor mai mici.

O problemă fundamentală a sucului este cantitatea; consumul de fructe în acest mod face ca supradozajul să fie atât de ușor de realizat”, a transmis coautorul și principalul cercetător în domeniul nutriției, Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston, conform CNN.

De exemplu, cât de des mâncăm trei portocale? Cu toate acestea, un pahar de suc de portocale  reprezintă aproximativ trei portocale care pot fi consumate într-un minut sau două, iar noi ne putem întoarce și să mai luăm încă una, ceea ce va adăuga multe calorii și va duce la o creștere a glicemiei”, a adăugat dr. Willett.

O cantitate mare de zahăr poate duce la rezistență la insulină

O cantitate mare de zahăr poate duce la rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet, boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice, avertizează specialiștii.

Deși analiza recentă nu arată o legătură directă, ci doar o asociere. Constatările studiului sunt „destul de valide și se potrivesc cu ceea ce observăm clinic”, a transmis endocrinologul pediatru Dr. Tamara Hannon, membru al comitetului de nutriție al Academiei Americane de Pediatrie, care nu a fost implicată în cercetare.

Recomadarea specialiștilor este ca sucul de fructe să fie evitat complet în cazul bebelușilor mai mici de 1 an, să se limiteze consumul la 110 ml pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani și la numai 170 ml pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani.

Nu există cu adevărat niciun motiv de sănătate pentru a consuma suc în locul fructelor și legumelor întregi, cu excepția cazului în care copilul dumneavoastră nu poate tolera consumul de alimente obișnuite„, a declarat Hannon, director al programului de diabet pediatric de la Spitalul Riley pentru copii și profesor de genetică medicală și moleculară la Școala de Medicină a Universității Indiana din Indianapolis.

Nici adulții sau adolescenții nu ar trebui să bea mai mult de 225 de ml de suc 100% natural pe zi, conform  ghidurilor de nutriție. Sucul nu ar trebui să fie considerat o modalitate sănătoasă de a stinge setea, de a ne hidrata.

Indicațiile generale sunt împotriva consumului „de rutină” – cu alte cuvinte, să te bazezi pe suc mai degrabă decât pe apă pentru sete sau să consumi suc în mod special pentru beneficii pentru sănătate. Nu este pentru sănătatea de zi cu zi – este un tratament dulce ocazional. Într-un astfel de context, sucul de fructe este o alegere mult mai bună decât sucurile, din multe motive „, a declarat Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață, dar care nu a fost implicat în studiu.

Ce efecte are sucul de fructe  asupra organismului

Mulți dintre noi se pot simți derutați de concluziile noului studiu, pentru că știm cu toții că fructele sunt sănătoase, atunci de ce nu ar fi și sucul de fructe sănătos?

Fructele și legumele întregi vin în pachete de nutrienți – carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine care sunt toate conținute cu fibre. Acesta este modul în care corpul nostru este menit să se hrănească. Atunci când îndepărtăm pachetul, îndepărtăm fibrele și părțile structurale ale alimentelor, iar corpul nostru le digeră și le metabolizează în mod diferit față de cum a evoluat pentru a face acest lucru.„, a explicat endocrinologul Dr. Tamara Hannon.

Mai exact, dacă mănânci un măr întreg, nu crește nivelul de zahăr din sânge, pentru că fructoza este eliberată încet, însă sucul de mere inundă sângele cu fructoză. Mai mult decât atât, acesta nu este singurul impact al sucului de fructe.

Când consumi calorii sub formă solidă, creierul tău înregistrează mai bine acele calorii și îți ajustează aportul alimentar în consecință. Dar dacă bei acele calorii, este posibil să nu te simți sătul și să începi să mănânci din nou„, a evidențiat autorul corespondent al studiului, Vasanti Malik, cercetător științific în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

În concluzie, consumați sucul de fructe cumpătat și, de preferat, consumați fructele și legumele în starea lor naturală / solidă pentru că atunci sunt cele mai gustoase și sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button