Boli și afecțiuni

Cum sa ingrijesti o persoana care este afectata de incontinenta urinara

Incontinența urinară este o afecțiune care constă în pierderi involuntare de urină ca urmare a slăbirii mușchilor pelvieni și sfincterieni, care susțin vezica și controlează fluxul urinar. Deși este asociată cu înaintarea în vârstă, aceasta afectează oameni la orice vârstă și este mult mai comună decât ți-ai fi imaginat se estimează că sunt aproximativ 200 de milioane de persoane care suferă de incontinențe de diverse tipuri.

Incontinența urinară este o afecțiune care constă în pierderi involuntare de urină ca urmare a slăbirii mușchilor pelvieni și sfincterieni, care susțin vezica și controlează fluxul urinar.  Deși este asociată cu înaintarea în vârstă, aceasta afectează oameni la orice vârstă și este mult mai comună decât ți-ai fi imaginat se estimează că sunt aproximativ 200 de milioane de persoane care suferă de incontinențe de diverse tipuri.

Incontinența este mai des întâlnită în cazul femeilor. Studiile arată că un procent de 30% dintre persoanele de sex feminin cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani sunt afectate la nivel mondial, comparativ cu 1,5%, cât este procentul de bărbați care suferă de această afecțiune.

Pentru tratamentul persoanelor cu incontinență urinară se recomandă variante neinvazive sau invazive în funcție de gravitatea simptomelor. Pentru cei care sunt însă în vârstă sau imobilizați la pat, se recomandă utilizarea de scutece adulti profesionale accesibile pe care le poți achiziționa din magazinul de tehnica medicala E-motion. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre această afecțiune și despre cum se îngrijește corect un astfel de bolnav.

Cauzele incontinenței urinare

Există multe situații care pot produce slăbirea mușchilor responsabili pentru susținerea vezicii și controlul fluxului urinar. Datele arată că cele mai afectate sunt femeile care nasc pe cale naturală, deoarece sarcina și nașterea slăbesc planșeul pelvian și afectează nervii pelvieni. Așadar, pierderile de urină se pot declanșa imediat, sau după o perioadă îndelungată de timp, în perioada postmenopauzei.

O altă variantă o reprezintă afecțiunile în zona centurii pelviene, intervențiile chirurgicale precum și greutatea în exces și afecțiunile respiratorii. În esență, incontinența urinară involuntară se observă mai ales în urma efortului fizic precum urcarea treptelor sau ridicarea unor greutăți. De asemenea, pot apărea pierderi involuntare și ca rezultat al strănutului, tusei, sau a râsului cu poftă. Incontinența nu este o boală, ci un semn al unei afecțiuni a vezicii urinare.

Diagnosticare și tratament

Cum sa ingrijesti o persoana care este afectata de incontinenta urinara 6

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face cu ajutorul medicului specialist, care va recomanda efectuarea unor analize specifice. În acest fel se poate determina natura incontinenței, deoarece ea poate fi declanșată de o multitudine de factori. Se recomandă de asemenea o ecografie pelviană pentru a determina gradul de afectare a vezicii urinare.

Din păcate, incontinența urinară nu poate fi prevenită, ci doar tratată odată cu apariția primelor simptome. Tratamentul este recomandat în funcție de gradul de afectare a vezicii și a organelor asociate.

Ce facem totuși în cazul în care trebuie să avem grijă de o persoană care suferă de incontinență urinară și este în vârstă, imobilizată la pat sau cu deficiență motrică? Atunci se pune un tratament specific, care trebuie urmat cu exactitate de către îngrijitor.

Îngrijirea unui bolnav cu incontinență urinară

Cum sa ingrijesti o persoana care este afectata de incontinenta urinara 7

Dacă este pentru prima oară când ai grijă de o persoană cu o astfel de afecțiune, ar fi bine să știi că majoritatea medicilor și îngrijitorilor recomandă scutece pentru adulți și aleze igienice. Deși elementele absorbante sunt mai mult o soluție pentru eficientizarea și evitarea unor situații dificile, decât pentru tratarea afecțiunii, acestea sunt absolut necesare, mai ales dacă bolnavul este imobilizat la pat.

Atunci când alegi un brand de scutece pentru adulți, este bine să ții cont de câteva criterii importante precum absorbanța, stilul de prindere și materialul. De asemenea, accesează site-ul distribuitorului pentru a găsi tabelul de mărimi, care te învață și cum să iei măsurătorile corecte.

Nu uita că acestea trebuie schimbate la perioade de timp regulate. În cazul în care nu ești sigură, înainte să achiziționezi poți întreba distribuitorul dacă dispune de monstre. În așa fel, poți verifica mărimea și eficacitatea produsului înainte de a cumpăra o cantitate mai mare.

Surse imagini: https://www.elitecme.com https://e-motion.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button