Boli și afecțiuni

Scabia (râia) la copii: Ce trebuie să știți despre simptome și tratament

În calitate de părinte, probabil că aveți o mulțime de întrebări: Care sunt cauzele scabiei? Cum arată scabia? Cum scapi de scabie? Fie că ați fost anunțat despre o potențială epidemie de scabie, fie că sperați doar să o evitați, consultați ghidul nostru complet pentru părinți.

Dintre toate afecțiunile supărătoare ale copilăriei pe care ați dori să le evitați, scabia este probabil aproape de vârf. Această afecțiune extrem de contagioasă și teribil de inconfortabilă se răspândește adesea în grădinițe și în mediul școlar, punând părinții în alertă maximă. Cu peste 200.000 de cazuri la nivel mondial la un moment dat, scabia este considerată o afecțiune comună. Dar asta nu o face mai puțin mizerabilă.

Cum se face scabia?

Scabia (denumita popular si ”râie”) este o afecțiune a pielii cauzată de acarianul scabiei. Acesta sapă în stratul superior al pielii și depune ouă.

Acarienii scabiei se dezvoltă în urma unui contact prelungit de la persoană la persoană și, prin urmare, este cel mai probabil să se răspândească în locuri aglomerate, cum ar fi grădinițele, spitalele, școlile și căminele de bătrâni.

O infestare cu scabie înseamnă vești proaste pentru astfel de medii, deoarece acarienii pot supraviețui cu ușurință timp de câteva zile fără o gazdă. Acest lucru este cu totul diferit de multe alte tipuri de acarieni, cum ar fi păduchii sau gândacii de pat.

Contactul cu un obiect infestat (cum ar fi lenjeria de pat, prosoapele sau hainele) poate duce, de asemenea, la scabie la copii, dar nu este cel mai frecvent mod de transmitere.

Simptomele scabiei la copii

Scabia începe adesea ca o mâncărime insidioasă care se înrăutățește seara, urmată de o erupție cutanată roșie, asemănătoare cu coșurile, care poate apărea pe tot corpul. La copiii mici, scabia poate afecta fața și gâtul, în timp ce copiii mai mari și adulții sunt adesea scutiți de mâncărime în aceste zone.

Zonele cel mai frecvent afectate în cazul unei infecții cu scabie sunt mâinile (în special între degete), încheieturile mâinilor, abdomen, zona inghinală, picioarele și fesele. După scărpinarea erupției de scabie se pot dezvolta răni, ceea ce poate duce la infecție.

În cazul în care copilul dumneavoastră a fost infestat cu scabie, puteți observa o serie de umflături în linie dreaptă; acesta este un semn că artropodele au săpat în piele și este un semn distinctiv al scabiei atât la copii, cât și la adulți. Deoarece acarienii sunt adesea puțini la număr (doar 10-15 acarieni pe persoană), aceste vizuini pot fi dificil de găsit.

La început, însă, este posibil să nu observați niciun simptom. Acest lucru este valabil mai ales în cazul primei infecții cu scabie; dacă ați mai fost infectat înainte, simptomele pot apărea în câteva zile. Dar nu uitați că exista si purtatori asimptomatici.

Cum arată râia (galerie foto)?

 

Scabia (râia) la copii: Ce trebuie să știți despre simptome și tratament 2
Scabies: sores on a hand, palm upwards. Photograph by S. H. Cannon, ca. 1920 (?). Created 1920. J. M. H. MacLeod (1870-). Work ID: uaedv6ns.
Scabia (râia) la copii: Ce trebuie să știți despre simptome și tratament 3
Sursă imagine: https://www.onlymyhealth.com/what-is-scabies-causes-symptoms-treatment-1598009534

Tratamentul scabiei

Nu există prea multe vești bune când vine vorba de scabie la copii. Și nici tratamentul pentru scabie nu este chiar o plimbare în parc. Cel mai bun mod de a trata scabia este, de obicei, un tratament cu 5% permetrina, prescris de un medic. Acesta se prezintă sub forma unei creme topice și poate fi folosit în siguranță la copiii cu vârsta de două luni și mai mult, precum și la femeile însărcinate.

Mai jos, am inclus instrucțiuni pas cu pas despre cum să tratezi scabia la copii folosind crema de permetrina. Totuși, asigurați-vă întotdeauna că citiți instrucțiunile producătorului și adresați-vă unui medic pentru orice întrebare.

  1. Seara, înainte de culcare, dezbrăcați-vă copilul complet, inclusiv scutecul. Dați-le ceva care să le distragă atenția.
  2. Aplicați abundent crema de la gât în jos. (Sugarii și copiii mici au adesea nevoie de tratament și pentru scalp și față). Asigură-te că atingi fiecare centimetru de piele, inclusiv între degete, la subsuori și în zona inghinală, în spatele genunchilor și chiar și la tălpile lor.
  3. Lăsați loțiunea să se usuce timp de cel puțin 30 de minute. Îmbrăcați apoi copilul în pijamale care oferă acoperire completă pentru a evita ca acesta să frece loțiunea sau să o pună în gură (pentru copiii mai mici, pijamalele cu picioare funcționează bine în acest sens).
  4. La primul lucru de dimineață, scoateți toate hainele copilului dumneavoastră, împreună cu orice fel de așternut (pături, plapume, animale de pluș etc.) și puneți totul într-un sac de gunoi. Închideți bine punga și depozitați-o lângă mașina de spălat timp de cel puțin 24 până la 48 de ore.
  5. Faceți un duș cu apă foarte caldă copilului dumneavoastră pentru a indeparta complet loțiunea.
  6. Spălați lucrurile copilului dvs. folosind cea mai mare temperatura posibilă în mașina de spălat, iar apoi folosiți setarea fierbinte în uscător. Dacă ceva nu poate fi spălat, trimiteți-l la curățătorie sau închideți-l într-o pungă de plastic pentru cel puțin o săptămână. Și aspirați toate covoarele și mobila tapițată în ziua în care începeți tratamentul. Acest pas este esențial și trebuie făcut temeinic pentru a preveni o nouă infestare.
  7. Repetați procesul de curățare, după cum este necesar, și tratamentul cu permetrină o săptămână mai târziu, dacă medicul dumneavoastră îl recomandă.

Discutați cu medicul pediatru al copilului dumneavoastră pentru a determina cel mai bun tratament pentru a aduce o ameliorare rapidă a mizerabilei erupții de scabie. Și nu uitați că tratamentul împotriva scabiei este recomandat și pentru membrii familiei (contacti directi din gospodarie) persoanei infectate, precum și pentru orice persoană care a avut un contact apropiat cu aceasta.

Ce trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră este expus la scabie

Dacă aveți un copil mic la grădiniță sau la școală, s-ar putea ca într-o zi să primiți în ghiozdanul lor acel bilet temut care indică faptul că există un focar de scabie. Dacă primiți această veste, este esențial să acționați rapid.

Scabia este foarte contagioasă. Toți cei care au avut un contact apropiat cu focarul au nevoie de tratament. Oamenii nu trebuie să aibă semne și simptome de scabie pentru a avea acarieni pe piele – poate dura între două și șase săptămâni înainte de apariția simptomelor. Este prudent ca toată lumea să fie tratată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button