AlimentațieMinte Sanatoasa

Studiu: Consumul de verdețuri îți menține mintea ascuțită!

Potrivit unui nou studiu, adăugarea în dietă a unor verdețuri precum spanacul, varza, salata verde și frunzele tinere de muștar ar putea ajuta încetinirea declinului cognitiv și ”ascuțirea” minții. Studiul a examinat, de asemenea, nutrienții responsabili pentru acest efect, corelând pentru prima dată consumul de vitamină K cu încetinirea declinului cognitiv .
”Pierderea memoriei sau a abilităților cognitive este una din cele mai mari temeri atunci când îmbătrânești” spune Martha Clare Morris, liderul echipei de cercetători al acestui studiu. ”Pentru că declinul cognitiv este central în boala Alzheimer și demențe, creșterea consumului de vegetale cu frunze verzi ar putea oferi o modalitate simplă, accesibilă și neinvazivă de protecție a creierului împotriva bolii Alzheimer și a demențelor.”
Cercetătorii au studiat dietele și abilitățile cognitive a mai mult de 950 de adulți pentru 5 ani și au observat o scădere a ratei declinului cognitiv la cei care au consumat cantități mai mari de verdețuri. Persoanele care au mâncat una sau două porții pe zi au avut mintea mai tânără cu 11 ani decât cei care nu au consumat deloc verdețuri.
Când au examinat ulterior nutrienții individuali care au fost corelați cu încetinirea declinului cognitiv, au observat că vitamina K, luteina și beta-carotenul au fost substanțele care cel mai probabil ajută la menținerea unui creier tânăr.
”Studiul nostru a identificat niște asocieri noi”, a spus Morris, care va prezenta rezultatele cercetării la Întâlnirea Anuală a Societății Americane pentru Nutriție în 2015. ”Nici un alt studiu nu a privit vitamina K în relație cu schimbările abilităților cognitive în timp, și doar un număr limitat de studii au găsit o asociere cu luteina.” Alte studii au corelat folații și beta-carotenul cu scăderea îmbătrânirii cognitive.
”Pentru că cei din generația ‘Baby Boomer’ se apropie de bătrânețe, este o uriașă necesitate publică pentru schimbări în comportament și în stilul de viață care să alunge pierderile de memorie sau a altor abilități cognitive asociate cu vârsta. Studiul nostru aduce dovezi clare că adăugarea în dietă a verdețurilor și a altor alimente bogate în vitamina K, luteină și beta-caroten pot ajuta la menținerea unui creier sănătos, cu funcții păstrate”, a mai adăugat Martha Clare Morris.
Cercetătorii vor să-și extindă studiile pentru a explora mecanismele prin care verdețurile acționează asupra creierului.
Sursa: sciencedaily.com

Back to top button